2008-10-30

Ruskigt goda pannkakor



Vad sägs om en mysig Halloween frukost med fluffiga goda amerikanska pannkakor. Perfekt en kall ruggig morgon, servera med lite varm lönnsirap och frukt. Jag har gräddat mina i pancake molds från Williams Sonoma men har du lite större pepparkaksformar i metall så går de säkert också bra. Smörj dem på insidan med lite smällt smör och var försiktig när du ska vända så du inte bränner dig.

Amerikanska pannkakor

(ca 10 st beroende på storlek)
3 ägg
2 cups (473 ml) vetemjöl
2 msk socker
2 1/2 tsk bakpulver
2 1/4 cups (560 ml) mjölk
60 g smält smör
1/2 msk vanilj extrakt
+ extra smör att steka i

Vispa äggen tills de blir fluffiga. Rör ner bakpulver, socker och vanilj. Sätt till mjölk och smör, sätt till mjölet lite i taget och rör tills det blir en slät smet. Rör inte mer än du behöver. Hetta upp en stekpanna och smält en klick smör, häll ca 1/3 cup (80 ml) smet till en ca 1 dm stor rundel i pannan. Stek tills smeten på ovan sidan tagit ihop lite (ca 1 1/2 min) och den är gyllenbrun på undersidan. Vänd pannkakan försiktigt och stek den andra sidan tills den är gyllenbrun på undersidan. Servera med lönnsirap och gärna lite frukt eller sylt och glass.


Booo!!!

2008-10-27

Snabb och god salsa



Är du trött på att dippa dina nachochips i den vanliga salsan som finns att köpa i affären? Det är jag. Den vanliga köpes varianten har mer och mer övergått till att vara ett substitut för ketchup hemma hos mig. Så att dippa sina fredagschips i "ketchup" känns helt fel. I stället blir det guccamole eller en färsk salsa som den här. Den är ett snabb och enkelt att göra och mycket godare än alternativet från affären.

Snabb och god salsa

3 stora mogna tomater
1 rödlök
1 röd chili
1 vitlöks klyfta
1 kruka koriander

Koka upp en panna med vatten. Doppa ner tomaterna i en kort stund, dra av skalet och hacka tomaterna. Om du inte vill att salsan ska bli så blöt skär då bort insidan av tomaterna. Fin hacka
rödlök och chili. Repa bladen från en kruka färsk koriander och hacka bladen. Pressa en vitlöksklyfta och blanda samman allt i en skål. Klart!

2008-10-24

Årets hemmakock.

Jag måste berätta något jätteroligt, jag, Anne och Dagmar har skickat in ett bidrag till året hemmakock, och vi har blivit utsedda till en av 16 semifinalister. Toppen skoj! Tävlingen hålls av Tasteline , och uppgiften var att laga en söndagsmiddag inhållade framdelskött. Vårt bidrag är en "Stockholmschili" innehållande massor med goda kryddor och coca cola, just det du läste rätt, gott! Till den serveras dinkelchips, ett nyttigare alternativ till de vanliga friterade majschipsen, och mumsiga ungstorkade tomater. Så nu är det det bara att hålla tummarna att vi får många röster (ja, om du gillar vårt bidrag kan du också gå in och rösta på tastelines sida) och kanske går vidare till finalen.

2008-10-15

Kyckling med mango.


Den här maträtten är ett lyckat misslyckande. Tänkte försöka återskapa en maträtt som jag åt hos en kompis för länge länge sedan. Minns inte riktigt vad som var i förutom kyckling mango och nötter så det blev lite chansning. Det smakade inte alls i närheten av hur jag minns det, så kanske har mitt minne ändrats med tiden eller så hade jag för dålig koll på vad som borde varit i. Hur som helst så smakade den är varianten toppen, lagom sött, syrligt och starkt. Mums!

Kyckling med mango

1 st grillad kyckling
2 st gröna paprikor
2 st mango
1 dl cashewnötter
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk sambal oelek
3 msk sweet chilisås
1 1/2 msk mango chutney
skal från en lime

Rensa kycklingen och skär den i små bitar. Skär paprika och mango i bitar. Blanda kyckling, mango, paprika och cashew nötter i en ugnsfast form. Vispa grädden så den tjocknar, blanda ner sambal oelek, sweet chilisås och rivet lime skal. Bred ut blandingen i formen. Kör i ugnen ca 15-20 minuter på 225 grader. Servera med ris.

2008-10-05

Kanelbullens dag.



Jo, jag vet att det var kanelbullens dag i går... men jag bakade inga bullar lat som jag är. I stället hade jag den ofantliga turen att Martin och Micke gjorde sin premiär som kanelbullsbagare just i går. Så trots att jag och Frida slavade med konvents grejer hela dagen så fick vi nybakade, varma, goa bullar ändå.


Här är bagarna i full fart med att jäsa degen.