2008-09-28
Rostade kikärtor
Ett billigt, gott och hyfsat nyttigt snacks. Lätt att göra och lika gott på drink partyt som i soffan framför TVn. Idén har jag fått från Anne (som i sin tur fått den från Lina) hon gjorde dem till en hockey kväll för några år sedan, och sen dess har jag gjort dem ett antal gånger med olika kryddningar. Men jag gillar nog orginalet med chayenne och spiskummin bäst. Så för er som är nyfikna att prova sätt i gång.
Rostade kikärtor
1 burk kikärtor
1 msk god olivolja
Chayenne peppar
Spiskummin
salt
Eller prova någon annan kryddning:
Chilli pulver och salt
Chili lime kryddblandning (fr Santa Maria)
Ingefära och Chilli
Taco krydda
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj kikärtorna noga och torka dem med ett hushålls papper. Sprid ut dem på ett bakplåts papper på en plåt. Rosta i ugnen tills de blivit bruna och fina, ca 20 minuter, skaka plåten ett par gånger under tiden. Häll över ärtorna i en skål och blanda med olja och kryddor. Sprid ut på plåten igen och rosta ytterligare 10 minuter, skaka då och då. Ärtorna är färdiga då de är riktigt bruna och knapriga.
2008-09-21
Mellanstadiegodis
I går var det dax för inflyttningsfest, lite sent kan tyckas jag har ju ändå bott här i ett par månader nu. Men det har varit sommar och folk har varit borta, och dessutom så har det fram till nu varit alldeles för varmt i lägenheten för att klämma in en massa folk. Nu blev det ändå en ganska varm fest, mycket folk på liten yta, men det var roligt och de sista gästerna gav inte upp förrän strax efter 5 snåret.
Till detta speciella tillfälle behövs det särskilda fest snacks, så jag gjorde förmodligen det bästa godiset jag vet från förr i världen. Receptet kommer från pappas kusin Britta som bjöd på dem nån gång för en massa massa år sedan. Jag har säkert gjort det här godisarna hundratals gånger under min mellan och högstadie tid. Men nån gång på mitten av 90-talet (kanske) så gjorde Kelloggs om Special K flingorna från små till stora bitar och eftersom de är basen i de här godiset så har jag inte gjort dem sen dess. Men nu så här massa år senare, när hoppet om att de små flingorna ska komma tillbaka är ute, så kändes det som om det var dax att ge de större en chans. Det var aningens svårare att blanda i de stora flingorna och det gick inte att ha i så mycket som förr och sleven var väldigt nära att gå av för att det blev så trögt att röra. Men smaken kan jag inte klaga på den är nästan som jag minns den.
En varningens ord, dessa godisar är farligt goda och det är lätt att bli beroende. Så nu har jag varnat er, så nu kan ni prova eller låta bli.
Mellanstadiegodis (Brittas Kokoscrisp).
Lägg 100 gram smör, 1/2 dl sirap, 1 1/2dl socker och 3 msk kakao i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra någon minut tills massan tjocknar något. Ta kastrullen av plattan och rör ganska snabbt medan massan fortfarande är var ner 1 dl kokosflingor och 3-4dl Kelloggs Special K flingor. Krossa gärna flingorna lite innan, sätt till flingorna lite i taget tills att det blir lagom med gegga för att helt täcka flingorna och så att det går att forma små toppar av smeten. Klicka ut toppar på en plåt eller i formar, storlek efter behag. Låt svalna, njut!
2008-09-14
Chokladkaka med Hjortronmousse
Den här väldigt goda men otroligt mäktiga kakan gjorde jag till vår kräftskiva hos Anne och Per. Jag använde hemkokt hjortronsylt och den var inte så söt, förutom sötman från hjortronen själva förstås, men använder man en väldigt söt sylt så kan det nog vara en god ide att använda lite mindre florsocker. För att det skulle bli lättare att få ut kakan ur formen på ett bra sätt så lossade jag botten från formen ordentligt och satte en "krage" av oh-film runt botten innan jag hällde på fyllningen, men det skulle säkert ha räckt att bara lossa botten lite. Kakan är som sagt väldigt mäktigt så den räcker till många, och blir det något över så klarar den sig någon dag i kylen eller lite längre i frysen.
Chokladkaka med Hjortronmousse
Botten:
110 g smör
2 1/2 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 mjöl
1 tsk vaniljextrakt
1 dl kakao
Fyllning:
3 gelatinblad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
ca 250 g hjortronsylt
1-1.5 dl florsocker
vitchoklad
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Tillsätt vanilj och kakao och blanda sist ner mjölet ordentligt. Bre ut smeten i en smord och bröad springform. Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Låt kakan svalna helt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa äggulor och florsocker luftigt, om din hjortronsylt är väldigt söt så använd lite mindre florsocker. Vispa grädden. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull tillsammans med 2-3 matskedar av sylten. Blanda ner det smälta gelatinet i resten av sylten. Blanda sylten och äggblandningen och vänd sedan ner grädden. Häll smeten över botten och låt stå i kylen (eller frysen om du vill ha en mer glasslik tårta) i minst fyra timmar men gärna övernatt. Garnera tårtan med lite riven vitchoklad innan servering.
2008-09-11
Liquid Seminar & Vernissage
I tisdags hade jag verkligen en toppen dag. Jag hade den enorma turen att få följa med Anne på Philipson och Söderbergs Liquid Seminar på Rival. Så vad var då detta? Jo, alla Philipson och Söderbergs leverantörer hade samlats och tagit med sig sina bästa produkter, och vi som besökare fick chansen att fråga, diskutera och förstås smaka. Det var väldigt trevligt och jag hittade två underbara viner från Ruffino det ena en Brunello di Montalcino och det andra en Riserva Ducale, Chianti Classico. Båda två fantastiskt goda, men kräver kanske egentligen en ordentlig middag för att komma till sin rätt. Måste försöka komma ihåg dem till nästa gång jag ska handla vin. Förutom champagne, vitt och rött vin fanns det också en hel del likörer och whiskey. Här blev min absoluta favorit en espresso likör, Borghetti från Fratelli Branca med massor av smak utan att bli för oljig. Mmmm... jag kan inte vänta på att den ska komma till systemet, skulle vara helt underbar på glass eller i en panacotta, eller självklart bara som den är. En hel del provsmakande och en bit tårta senare och lite lagom glada (varför ska man spotta ut allt det goda?) var det dax för nästa utflykt. Vi träffade Dagmar på centralen och hoppade på tåget till Uppsala. Väl där promenerade vi till Ekocaféet där Ilva hade vernissage. Det bjöds på goda små tapas, vin, Ilvas underbara bilder och förståss Ilva själv som är en härlig person. Bilderna är superfina på hemsidan, men det är något visst med en tryckt bild den blir liksom mer. Svårt att föklara för mig som inte är någon proffs tyckare, men har du vägarna förbi titta in så får du se själv.
Så gör man alltså en vanlig tisdag till en toppendag, lite vin, vackra bilder och två underbara tjejkompisar. Kram till er!
Så gör man alltså en vanlig tisdag till en toppendag, lite vin, vackra bilder och två underbara tjejkompisar. Kram till er!
2008-09-07
Små kantarellpajer
Just nu finns det massor med svamp i skogen så de här små pajerna kan bli en perfekt avslutning på en dags svamp plockning, eller en shoppingrunda på torget för den som helst köper sin svamp.
Små kantarellpajer
ca 8st
Deg:
175 g smör
ca 3 dl mjöl
ca 2 dl riven västerbotten ost
Fyllning:
150 g förvällda kantareller (eller dubbelt så mycket färska)
2 dl grädde
2 msk japansk soya
2msk smör
salt och peppar
ev. mjöl till redning
Lite extra riven västerbotten ost
Låt smöret bli rumsvarmt, skär det i tärningar och blanda med mjölet. Arbeta i hop till en smidig deg. Jobba in den rivna osten i degen. Tryck ut degen i små formar, till exempel muffinsformar. Grädda deg skalen på 200 grader i ca 10 minuter. Förbered fyllningen under tiden. Stek svampen i smöret och låt det mesta av vätskan försvinna. Sänk värmen och häll på grädden och soyan låt puttra någon minut, smaka av med salt och peppar. Om fyllningen är för lös så red den med lite mjöl. Fyll pajskalen med svampen och lägg på lite riven ost på toppen. Gratinera i ugnen tills osten får en lite färg ca 5-10 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)