2009-12-28
Svartrotsgratäng
Har ni kvar en massa kallskuret från julbordet, och är trötta på att äta potatis till. Här är ett annorlunda och väldigt smaskigt alternativ att äta till både skinkan och laxen. Den håller sig bra i kylen några dagar och går utmärkt att värma upp, så gör en ordentligt stor gratäng så har du så den räcker lika länge som skinkan.
Jag har just packat mina sista prylar inför en resa till Las Vegas och LA över nyårs och tretton helgen. Det känns spännande och jag hoppas det blir skoj. Men det betyder att det blir lite tyst här ett tag igen, men kanske om ni har tur så kommer det nån uppdatering med nån mat bild i alla fall.
Svartrotsgratäng
ca 800 g svartrötter
2 gula lökar
1/2 citron
300g riven lagrad ost + lite extra att lägga ovan på (till exempel Greve)
1 1/2 krm vitpeppar
1 tsk salt
2dl creme fraiche
1dl mjölk
smör till formen
Fyll en stor skål med ca 2,5 L kallt vatten och pressa i citronen. Skala svartrötterna och skär tunna slantar. Lägg dem i citron vattnet. När du hanterar svatrötterna tänk på att de missfärgar fingrarna, så använd handskar om du vill undvika det. Strimla löken. Plocka upp svartrötterna och lägg dem tillsammans med löken i en stor kastrull med lätt saltat vatten och koka i ca 5 minuter. Häll av vattnet och blanda lök och svartrötter med den rivna osten, salt och vitpeppar. Sprid ut i en smord ugnsfast form. Blanda creme fraiche och mjölk och häll över, lägg lite riven ost ovan på. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 35 minuter.
2009-12-23
Chokladkola
Nu är det sista julstöket klart och det är dags för en glögg och lite vila i soffan. Men om du inte kokat något julgodis, så är det här ett bra alternativ för att bli det enda. En härligt seg och god chokladkola, den tar ganska lång tid att koka, men sätt plattan på låg värme så kokar den sig sjäv medan du slappar i soffan.
God Jul!
Chokladkola
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
1 msk margarin
Klä en liten form ca 10 x 20 cm med smörpapper. Blanda samman allt utom ättiksprit och smör i en panna. Koka upp och rör om. Dra ner värmen och låt puttra i ca 90 minuter eller tills du kan göra ett bra kulprov. Kulprov: Droppa lite kola i ett glas med kallt vatten, om du kan rulla en liten fast kula av kolan är den klar. Då och då under koktiden droppa i lite av ättikspriten (totalt 1 tsk inte mer). När kolan kokat klart, rör ner smöret. Häll upp i formen och ställ svalt att stelna. Skär upp i små bitar och förvara svalt.
2009-12-18
Älggryta med päron
Nu har jag gjort det igen. Varit en dålig bloggare alltså. Det är en evighet sedan jag lade upp en vettig post här, förlåt. Jag har en massa bra anledningar, några lite roliga och några ledsamma, men jag tänker inte tråka ut er med dem. Jag tänker inte heller lova att jag blir bättre på att uppdatera här heller, det kommer bara ge mig dåligt samvete när jag inte gör det. I stället så vill jag önska er en mysig början på julen. Jag har tagit mig norrut, och här är det kallt och massor med snö. Perfekt för en varm gryta när man fryser och behöver ladda upp inför julbordet.
Älggryta med päron
500g älgkött
1 gul lök
1 1/2 pressad vitlöksklyfta
1/2 buljong tärning
1 1/2dl svartvinbärssaft
2 dl vatten
2 morötter
150g förvällda kantareller (färska eller torkade går också bra)
2 tsk rosmarin
2 dl matlagnings grädde
2 st päron
1 msk soya
2 msk smör
salt
majsstärkelse
Skär köttet i mindre bitar, hacka löken. Smält smöret i en stekgryta. Bryn köttet så det får färg runt om, fräs löken och vitlöken. Häll över svartvinbärsaften och vattnet. Smula ner buljong tärningen och låt puttra i ca 15 minuter. Skiva morötterna tunt och lägg i grytan tillsammans med kantarellerna (om du använder färska kantareller så fräs dem i lite smör först) soya och rosmarin. Låt puttra i ytterligare 20 minuter. Skala och skär päronen i lite grövre bitar. Häll på Grädden och lägg i päronen. Låt grytan puttra tills den tjocknat något, om det behövs så red den med lite majsstärkelse. Servera med potatis klyftor eller ris och lite vinbärsgelé.
2009-10-23
2009-10-20
2009-10-14
Inte så blonda blondies
Just nu håller jag på och packar, det är dags för konferens resa med jobbet. I år bär det av till Chicago, jag har aldrig varit där så jag hoppas det blir roligt. Med mycket shopping och god mat, å jobb förstås. Iden till de här kakorna kom från Annes post om blondies men jag kunde inte låta bli att hälla lite extra av lite allt möjligt. Så resultatet blev inte fullt så blonda blondies, men goda var de.
Non blonde blondies
200g smör
2 dl farin socker
1 dl ljust muscovado socker
1 dl socker
2 ägg
5 msk kakao
5 dl vetemjöl
1.5 dl mörkchoklad hackad
1.5 dl butterscotch chips
1 dl kokos
Smält smöret, blanda ner socker, socker, ägg, kakao och mjöl. Rör om ordentligt och blanda ner choklad butterscotch och kokos. Häll upp i en bakplåtsklädd form ca 2o x 30 cm. Grädda på 175 grader i ca 20 minuter. Det ska fortfarande vara lite lätt kladdigt i mitten. Låt svalna men skär i rutor innan den svalnat helt.
2009-10-04
Vattenmelonsoppa
Nu är hösten här, det är kallt och friskt och dags för halsduk och en varmare jacka. Det börjar vara mörkt och kallt på kvällarna så det är perfekt att bara kura i hop sig i soffan och tända ljus och mysa. Äntligen! Som jag har längtat. Nu när det blir kallare kan det vara gott med en varm kryddig soppa att värma sig med. Den här thai kryddade vattenmelon soppan är perfekt i höstrusket, kryddig men ändå len och fräsch. Soppan kan serveras både kall och varm men jag föredrar den nog varm då den kommer till sin fulla rätt smak mässigt.
Vattenmelonsoppa (ca 4 portioner)
ca 12 dl grovskuren vattenmelon (från en melon bit på ca 1.5 - 2 kg med skal)
en färsk citrongräs stjälk
en finhackad medelstor sharlottenlök
1 1/2 msk färsk ingefära
1 msk färsk finhackad vitlök
1 1/2 msk mild olivolja
1 liten grön stark chili
ca 2 msk färsk lime juice
Till krabban:
ca 250g strimlat krabbkött
ca 1/2 dl färsk hackad koriander
1 1/2 msk mild olivolja
salt
Kör vattenmelonen i en mixer tills den blir en fin puré. Låt bli att skölja mixern. Ta bort de yttersta bladen och skär av tippen på citrongräset. Fin hacka den nedre ljusa delen och kasta den översta biten. Fräs lök, citrongräs, ingefära och vitlök i olivoljan tills det blir gyllene. Sätt till ca 1/3 del av vattenmelonen och låt koka en stund. Ta av från plattan och häll försiktigt den varma vätskan i mixern, lägg i chilin och lime. Mixa försiktigt tills soppan är slät. Sätt till resten av vattenmelonen och mixa. Smaka av soppan och tillsätt mer chili och lime efter smak. Om du vill bli av med fasta delar så sila soppan innan du värmer upp den igen. Förbered krabban genom att blanda krabb köttet med oljan och koriandern. Salta efter smak. Låt stå ca 30 minuter innan servering. Vid servering koka upp soppan. Fördela krabban i tallrikarna och häll upp soppan runt.
2009-10-03
Lava bowl, volcano på Tiki room.
Fantastiskt goda drinkar, lite pricey och lite väl varmt då det var mycket folk.
Men väl värt ett besök.
Tiki room
Birkagatan 10
Öppet Tors - Lör 19-01 Fre 18-01
Men väl värt ett besök.
Tiki room
Birkagatan 10
Öppet Tors - Lör 19-01 Fre 18-01
2009-09-26
Nu är det jul igen... snart.
Jag var tillsammans med Anne och lilla Titus på glöggprovning här om dagen. Det hela hölls av Dufvenkrooks, som bredvid julgranen, till toner av julmusik, bjöd på underbart goda små snittar som var smakmatchade till några av glöggsorterna. Min favorit glögg från i fjol Xmas Delight med en hint av choklad håller nog i sig som den bästa även i år, men jag blev väldigt positivt överraskad av Prestige glöggen som var spetsad med cognac. Jag brukar inte gilla "sprit-ig" glögg men den här var väldigt god så den ska jag försöka komma i håg att testa tillsammans med pepparkakorna framåt advent.
2009-09-19
Limemuffins
Nu är hösten här, ja snart i alla fall. Men det börjar vara lite kallt och friskt i luften på morgonen när jag går till bussen, och i morse såg det nästan ut som om löven i trädet utan för mitt kök har börjat ändra färg lite. Jag älskar hösten, det är så mysigt när det börjar bli mörkt och lite kallt. Sen är det ju så härligt med alla grönsaker och frukter som finns i affären, för att inte tala om svamp. Mums! Om jag inte hade vart en sån fegis så hade jag tagit mig en tur för att försöka plocka lite svamp nån dag, men jag vet inte om jag törs ensam. Jag hittar inte i skogen här omkring och mitt sinne för vädersträck är helt sämst. Men jag får försöka övertala nån som hittar eller som åtminstone har karta och kompass.
Här är ett mysigt recept på lime muffins, jag tror kanske ursprunget kommer från dagens muffins men jag har ändrat en del. Det här blir syrliga och saftiga muffins, jag gillar lime så jag tog lite extra lime så om du inte vill ha dem fullt så syrliga kan du dra ner lite på mängden lime.
Limemuffins ca 12 st
50g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
1/2 dl mjölk
3 1/5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilj extrakt eller vanilj socker
2 msk lime saft och fruktköttet från 2 lime
Glasyr: lime saft och florsocker
Smält smöret. Vispa ägg och socker, tillsätt smöret och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Blanda sist ner lime och vanilj. Fördela i muffinsformar och grädda på 175 grader i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna. Blanda lime saft och florsocker, sätt till florsocker lite i taget tills glasyren är lagom tjock. Häll glasyren över muffinsen och dekorera med lite rivet lime skal.
2009-09-12
Pasta med kyckling och kokos
Nu är jag till baka, ett långt uppehåll i skrivandet och matlagandet som jag tyvärr inte har någon ursäkt för annat än att jag är fantastiskt lat. Kanske också att jag hamnade i något slags matlagnings koma som började med sallad hela sommaren och sen bara fortsatt. Men nu ska jag försöka skärpa mig, det börjar i alla fall vara lite för kyligt för bara sallad och det känns som om koman sakta börjat släppa. Fast jag har inte varit helt stilla på köksfronten, jag har börjat titta lite på att byta ut min otroligt dåligt planerade och fula köksinredning. Det svåra nu är att bestämma sig för vad jag vill ha. Tyvärr får ju inte ett jättestort lantkök plats så jag måste fundera på vad som kan få plats och hur jag ska försöka få det bra planerat på den pyttiga ytan, och kanske svårast vilka luckor ska man välja. Ja ja vi får se, första lilla steget är i alla fall taget och det ligger några kataloger på mitt köksbord som inspiration.
Efter den långa recepttorkan så börjar jag med något snabbt, enkelt och gott som man kan svänga ihop även om man är trött efter träning och jobb.
Pasta med kyckling och kokos
2 st kycklingfileer
2 st scharlottenlök
2 tsk ingefära
1 st grön paprika
1 st morot
400 ml kokosmjölk
ca 400g färsk tagliatelle
olivolja
Skär kycklingen i små bitar, hacka löken, strimla paprikan och riv moroten grovt. Koka pastan enligt förpackningen. Fräs lök och kyckling i olivolja och krydda med ingefäran. När kycklingen är klar sänk värmen och låt morot och paprika fräsa en kort stund, häll på kokosmjölken och låt puttra tills paprikan blivit mjuk. Låt pastan rinna av ordentligt. Blanda pastan och kycklingen, servera genast.
2009-06-13
Anne's Chokladtryffeltårta
För två helger sedan hade jag tårtkalas för några kompisar. Jag tycker det är roligt att göra tårta så det här var ett perfekt tillfälle att göra lite olika tårtor. Alla blev goda men flest glada tillrop fick, inte så förvånande, den här chokladtryffeltårtan som kommer från Anne's blogg. Jag har ätit den hemma hos henne och den är helt fantastisk, så jag tänkte att om mina experiment tårtor inte går hem så kommer i alla fall den här att göra det. Den är egentligen inte så svår att göra men det är lite skrämmande att man ska in med ett vattenbad i ugnen, men kan man komma över den delen så är belöningen nära. Det här är en fantastisk tårta som håller länge i kylen, om du nu lyckas få någon bit kvar att spara.
Anne's Chokladtryffeltårta
450 g mörk choklad, i bitar
225 g osaltat smör
6 stora ägg
50 g socker
Sätt ugnen på 225 grader och koka upp en stor gryta vatten, ca 2 liter. Smörj en form med löstagbar kant ordentligt med smör. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper som passar i botten på formen, tryck fast papperet i botten på formen och smörj papperet med smör. Klä formen med aluminium folie på utsidan, se till att det blir ordentligt tätt så ta gärna två lager.
Gör i ordning ett vatten bad och smält choklad och smör. Rör ihop ägg och socker i en annan skål. Värm äggblandningen över vattenbadet under omrörning tills det är ljummet. Vispa ordentligt, ca fem minuter, tills det är väldigt fluffig.
Blanda försiktigt ner äggsmeten med chokladen lite i taget, rör försiktigt tills det är helt blandat. Häll upp smeten i formen och ställ formen i en ugnsform eller långpanna, häll väldigt försiktigt det kokande vattnet runt formen i pannan. Ställ in i ugnen och grädda i 5 minuter. Efter 5 minuter, täck formen med aluminium folie och grädda ytterligare 10 minuter.
Ta ut formen och låt svalna ca 45 minuter till en timme. Ställ in formen i kylen i minst tre timmar men gärna över natten, så att tårtan blir fast. För att ta ur tårtan ur formen dra en kniv runt kanten och lossa försiktigt kanten, vänd tårtan på ett fat och lossa botten av formen. Ta bort papperet och vänd tillbaka tårtan på det fat du vill att den skall serveras på.
Servera tårtan med lite grädde, eller gör som jag garnera den med lite grädde. Tårtan håller sig flera dagar i kylen.
2009-05-30
Martins fläskfile med vindruvor
Rom var underbart och det var sååå skönt med semester men nu är vardagen tillbaka, suck. Men jag försöker lossas att jag är kvar så länge jag har italiensk salami och ost kvar, så det har blivit mycket sånt till middag den senaste veckan. För några veckor sedan gjorde jag dock den här fläskfile grytan till lördagsmiddag. Receptet kommer från min kompis Martin som bjöd på den på en av sina onsdagsmiddagar i höstas. Den är enkel att göra och väldigt god så prova gärna.
Martins fläskfile med vindruvor
Till 4 inte så hungriga personer
1 Fläskfilé
Lök (gärna steklök)
Gröna kärnfria vindruvor
4dl Cremé Fraiche
Champinjoner
Oregano (gärna färsk)
Dragon (gärna färsk)
Salt o peppar
Putsa fläskfilen och skär den i mindre bitar. Halvera svampen och löken om de är stora. I en gryta bryn köttet tillsammans med svamp och lök. Häll över creme fraiche och kryddor. Låt puttra 10-15 min. Smaka av och krydda mer om det behövs. Skölj och dela vindruvorna och blanda ner dem i grytan låt puttra någon minut till så druvorna blir varma. Servera med ris och gärna en grönsallad.
2009-05-20
Semester
I dag så är det äntligen dags för lite semester, det ska bli sååå skönt. Undertiden jag roar mig i Rom så får ni beundra den tårta som jag gjorde på Tårtkursen på Jungbo Gard när jag och Anne var där för några veckor sedan.
2009-05-18
Nån Pao Kyckling
Jösses va länge sedan jag skrev något. Den här gången beror det inte på att jag är slö och lat utan att jag jobbat helt galet mycket. Så jag har helt enkelt varit för trött att göra något annat än att sova eller titta på Gilmore Girls på kvällarna. Mat har jag iof lagat, i bland, men med väldigt blandat resultat. Den är kyckling rätten skulle ha varit "Kung Pao kyckling" som jag hittade på Dagmars blogg. Men eftersom jag saknade flera av ingredienserna så blev det en lite mindre avancerad variant, snarare en "Nån Pao kyckling", men det smakade gott i alla fall.
Nån Pao Kyckling
ca 450g kyckling filé
1 grön chili
5 st schalottenlök
ca 200g champinjoner
ca 1 1/2 tsk riven färsk ingefära
100g jordnötter (utan salt)
Sås:
4 msk risvinäger
2 msk soya
2 msk kyckling fond
2 tsk sesamolja
1 msk socker
Skär kycklingen i små bitar, och skiva svampen, hacka löken och chilin. Fräs kycklingen och svampen tillsammans med löken i lite neutral olja. När kycklingen är genomstekt tillsätt chili och ingefära fräs en liten stund till. Blanda alla ingredienser till såsen i separat skål. Sänk värmen lite på pannan och häll över såsen rör om och låt puttra lite tills det tjocknat något. Sätt till sist till jordnötterna. Servera med ris.
2009-04-19
Rabarberrutor
Jag har suttit och gått igenom en del gamla foton från förra året och då hittade jag en bild på de bästa och enklaste rabarberrutor du kan tänka dig. Receptet har jag fått från en granne till mina föräldrar efter att jag smakade dem ute i deras stuga vid havet förra sommaren. Så nu när det äntligen snart börjar finnas rabarber i affären är de här de första jag ska göra, Mmmm... längtar redan.
Birgittas Rabarberrutor
500 g smör
500 g mjöl
3 dl socker
Blanda ordentligt till en deg. Tryck ut degen i en långpanna.
500 g rabarber
1 1/2 dl socker
ca 1/2 dl potatis mjöl
Hacka rabarbern och blanda allt i en påse och skaka om. Om rabarbern är väldigt blöt kan du ta lite mer potatismjöl. Sprid ut rabarbern ovan på degen. Grädda 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och skär till rutor.
2009-04-05
Glasstårta med vattenmelon och lime
Våren är här, eller åtminstone så var den här i går, i dag är det mer tveksamt. Sol och värme betyder fler chanser att äta glass, och jag tar chansen så fort jag kan. Den här glasstårtan gjorde jag tidigare i vår till en melodifestival kväll, den är frisk och god och inte särskilt söt. Jag älskar vattenmelon så jag kommer definitivt att göra den fler gånger särskilt när det blir ännu varmare ute och man behöver lite svalka.
Glasstårta med vattenmelon och lime
Melonsorbet
ca 1kg vattenmelon (ca 5dl mos)
1 dl socker
2 msk färsk limejuice
Skär bort skalet och kärna ur vattenmelonen, mosa fruktköttet i en mixer så det blir ett slätt mos. Blanda i socker och lime jos. Häll blandningen i en glassmaskin och kör den i ca 20 minuter eller tills du har en fin sorbet. Häll över i en form klädd med plastfolie och jämna till ytan något. Ställ in i frysen i ca en timme innan du lägger på lime glassen.
Limeglass
1 burk kondenserad mjölk (ca 4 dl)
1 1/4 dl färsk limejuice med fruktkött (ca 4 st lime)
1 dl vispgrädde
Vispa samman den kondenserade mjölken och lime. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner den i lime blandningen. Häll smeten ovan på den nu ordentligt frusna sorbeten och jämna till ytan. Frys i ytterligare ca två timmar. Vid servering lyft upp ur formen med hjälp av plastfolien och vänd på ett serverings fat. Om du vill ringla lite choklad sås över och servera.
2009-03-29
2009-03-25
Lax med ajvarsås
Ja är så less på att vara sjuk och eländig. Efter ett par dagar hemma känner jag mig som ett djur på zoo, ni vet dom som bara vankar av och an längs gallret. Det är så svårt att bara hitta på något slappt att göra i soffan. Det knepiga är att en vanlig slapp lördag har jag inga som helst problem med att hitta på slappa saker att fylla dagen med, men det funkar lixom inte när jag är hemma och vilar på "någon annans tid". Dessutom så är det extra trist att matlagning och ätandet blir lidande, för det är ju lixom ingen vits att göra något gott när man ändå inte känner smaken.
Ursprunget till det här receptet kommer från Buffé, och är lätt att göra, och väldigt tjusigt färgglatt. Första gången jag gjorde använde jag mild ajvar, men det blev lite mesigt, så jag har testat med stark ajvar och det blev mycket bättre, så det är ett tips om man gillar lite mer fart.
Lax med ajvarsås
500 g laxfilé
ca 200 g färska champinjoner
250 g körsbärs tomater
1 liten gul lök
1 vitlöks klyfta
3 dl ajvar relish
2 dl creme fraiche
ca 80 g färsk spenat
Hacka lök och skiva svampen. Fräs lök och svamp i lite olivolja. Skär laxen i ca 2 cm stora bitar, lägg ner i pannan och låt fisken brynas lite, den behöver inte bli genom stekt. Blanda ajvar och creme fraish och häll över fisk och svamp, rör om. Låt puttra några minuter så att laxen blir färdig. Blanda sist ner de halverade tomatera och spenat och låt de bli lite varma. Servera med ris eller bulgur.
2009-03-22
Snabbpizza
Nu har jag varit förkyld lite av och till i tre veckor. Jag är så less på att må som en skunk, vissa dagar har jag mått fint men nu i slutet av den här veckan har det bara gått utför. Så nu har det hela urartat till en bihåleinflammation, jobbigt, jättejobbigt. Fast det positiva är att jag äntligen fått medicin som förhoppningsvis kommer ta hand om det hela så jag blir frisk nån gång.
Det tråkiga med att vara förkyld och sjuk är att man inte riktigt har någon lust till matlagning eller att äta heller. Men för ett tag sedan var jag sjukt sugen på pizza men mådde för dåligt för att gå ut och gå till pizzabutiken, så det fick bli snabbpizza hemma. Det är ingen gourmet pizza, men den är snabb att göra och god om man äter den direkt från ugnen, och man slipper gå ut.
Snabbpizza
Två mindre eller en långpanna.
Deg:
3 1/2 dl mjöl + lite extra för att baka ut
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50g smör
1 1/2 dl mjölk
Riven ost
Tomat sås
Basilika
Förslag på andra toppings: champinjoner, skinka, tomater, ananas, salami, paprika, räkor, lök eller vad du nu har i kylen..
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna till degen. Rör ner smör och mjölk i de torra ingredienserna och jobba i hop till en slät deg. Dela degen i två och kavla ut till två rundlar, eller till en stor rektangel som passar din långpanna. Bred ut tomaterna på bottnarna, krydda med lite basilika, bred ut de toppings som du har och avsluta med den rivna osten. Grädda ca 10 minuter, servera genast.
2009-03-15
Pappas pasta
Det här är en fantastisk god och enkel pasta som passar både till vardag som fest. Som jag gjort massor med gånger och jag älskar den. Jag har kallat den för pappas pasta för att det är min pappa som introducerat den i vår familj. Han var inte den som vågade sig på så mycket nytt när han skulle laga mat utan körde nog mest på mammas instruktion. Men så kom den här pastan som han gjorde och mamma älskade, och alla som efter det fått smaka den också älskat, så nu har han nog blivit lite modigare på att prova nya saker, vilket är underbart roligt. Jag tror att ursprungs receptet kommer från en Buffé eller kanske en sådan receptlapp man kan få på Ica, men för mig så är den pappas pasta.
Alla mängderna är ungefärliga så att man kan ta mer av det man gillar och mindre av det som man inte är så förtjust i, så att kommer den här rätten passa alla.
Pappas pasta
ca 350g pasta gärna Fusilli eller Farfalle
ca 700 g kyckling filé
ca 350 g grillad paprika
ca 4 msk Crema de balsamico
150 g feta ost
rucola
basilika (färsk)
rostade mandel spån
fling salt
svart peppar
Skär kycklingen i små bitar, stek den tills den är klar och brun och fin. Blanda kycklingen med Crema de balsamico och strö över lite salt och svart peppar. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Skär paprikan i strimlor och blanda med den färdiga avrunna pastan. Fördela pastan på tallrikar, lägg kycklingen ovan på. Toppa med rucola, basilika och strö smulad feta ost och rostat mandel på. Servera genast.
2009-03-08
Espressokaka
Jag har känt mig lite vissen de senaste dagarna. Inte jättesjuk så att man bara kan ligga still och göra ingenting och inte pigg och glad, utan så där lite halv sjuk. Ont i halsen och lite snuvig och tung i huvudet, precis så frisk att man kan göra allt man borde men så pass sjuk att man inte har nån lust att göra nått alls. Så för att pigga upp mig lite så tänkte jag i går att jag skulle baka en kaka, och vad piggar upp bättre än espresso. Tyvärr har jag ingen espresso maskin så jag fick gå till Micke och "låna" en dubbel espresso för han har en toppen maskin.
Ovan på kakan hade jag tänkt ha choklad sås, en sås som jag gjort massor med gånger, men jag måste ha varit sjukare än jag trodde för den första omgången blev bara vatten. Omgång nummer två stelnade samma sekund som den hamnade på kakan, den hann inte ens rinna över kanten. Så den blev inte så blank och fin som jag tänkt. Men ni är förhoppningsvis inte lika tunga i huvudet som mig så det kommer nog gå fint om ni vågar prova. Kakan då, jo den blev god, inte stående ovationer direkt, men då jag väl smakade den så var jag inte sugen på espresso längre. Men den det rosa dekorationerna som jag sprinklade på var fina och piggade upp :)
Espressokaka
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
3/4 dl espresso
Chokladsås:
50 g smör
2 1/2 msk sirap
3/4 dl socker
2 msk kakao
Smält smöret och rör ner ägg, socker, och espresso. Sikta ner mjöl och kakao och blanda ordentligt. Häll upp smeten i en smord och bröad form. Grädda ca 20 minuter på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna till glasyren i en panna, låt koka upp under omrörning och låt bubbla i någon minut. Låt Chokladsåsen svalna lite så att den tjocknar lite innan du häller den på kakan. Servera med en klick grädde eller lite vanilj glass.
2009-03-06
Min Helg SvD
2009-03-02
Kyckling med äpple och jordnötssås
Jag har varit en kort sväng i Umeå över helgen och hälsat på. Tyvärr blev det inte så mycket vila och slappa, och jag som redan innan helgen var trött och slö. Men nu måste jag försöka ta mig samman på något vis dels för att klara veckan och dels för att jag inte kan gå runt som en björn som helst vill krypa i ide för vintern. Jag måste försöka avbryta min ätstörning, dvs sluta äta allt med minsta lilla gnutta socker i som finns i lägenheten när som helst, dessutom måste jag försöka bli lite piggare så det första jag tänker när jag vaknar inte är "hur många timmar är det tills jag kan sova igen". Nä uppryckning! Frågan är hur?
Här är i alla fall ett ganska positivt mat resultat av min slöhet, en rätt som blev till då jag inte orkade gå ut utan fick använda det som fanns hemma. Kyckling med äpple och jordnötssås enkelt att göra och gott om man har en slapp dag.
Kyckling med äpple och jordnötssås
3 st kyckling filéer
2tsk ingefära
2 äpplen
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl jordnötter
1 röd chili
1 msk citron saft
1 msk farin socker
2 1/2 dl grädde
1 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 tsk kinesisk soya
olja
Kör jordnötterna i en mixer så att de blir fint hackade. Hacka chili fint. Blanda jornötter, chili, citron saft, farin socker, buljong tärning, soya, grädde och vatten. Koka upp under omrörning och låt puttra några minuter. Stek kycklingen och krydda med ingefäran. Häll den varma såsen över kycklingen och låt puttra några minuter. Hacka äpplen och vitlök och fräs dem i lite olja. Blanda ner äpplen och vitlök i grytan, alternativt servera på sidan om. Servera kycklingen med ris.
2009-02-22
Brownies
Så var helgen snart slut igen. Jag fattar inte varför ledig tid går så fantastiskt fort, det är inge roligt, det känns som om helgen är en halv dag för jag hinner aldrig det jag tänkt göra. I och för sig så går övrig tid också gräsligt fort, det var ju nyss jul och mysigt med tomtar och glögg, och nu är februari snart slut och affärerna har tagit fram vårkläder. Vad hände med januari? Det känns som om jag missade det. Nä fy bubblan va tiden går fort, bäst att försöka ta vara på den bäst man kan. Umgås med vänner och familj eller baka något gott och mys i lugn och ro medan det finns tid för det. Men de här browniesen kanske, de är ett omgjort recept från en amerikansk kokbok jag har, goda och inte så svåra att göra.
Brownies (ca 24 st)
200g smör
1.75 cup socker (ca 400ml)
1.25 cup kakao (ca 300ml)
2 msk vaniljextrakt
3 ägg
0.75 cup mjöl (ca 180ml)
140 g pecan nötter
100 g mörkchoklad
Hacka nötterna, spara några halvor till garnering. Klä en form ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Smält smöret. Blanda ner socker, kakao och vanilj. Rör ner äggen ett och ett, rör tills det blir en blank smet. Rör till sist ner mjölet och nötterna. Bred ut i formen, grädda ca 20 minuter på 175 grader. Smält chokladen och bred ut på kakan och garnera med resten av nötterna. Låt kakan svalna innan du skär den.
2009-02-18
Fredags Sushi
Jag har på min lista över vad jag lovat mig själv att prova i år att prova att göra sushi, vilket jag har varit ganska nervös för (vilket iof är anledningen till att det hamnade på listan). Som tur är har jag arbetskamrater som kan göra sushi och som är väldigt pigga på att hoppa på tåget "ska vi göra sushi på fredag". Så i fredags fick jag chansen att kolla in hur man bör bära sig åt för att göra sushi till ett helt kompani. Vi hade en ganska lång inköpslista och gjorde både vegetariska nigiri och maki och med lax eller tonfisk. Dessutom så gjorde vi tempura på räkor, sötpotatis, morot och några andra grönsaker som jag inte minns på rak arm just nu. Vi hade jättetrevligt då vi pysslade i L och P stora mysiga kök och blev under tiden bjudna på fantastiskt goda tiki drinkar. Fixandet tog sin lilla tid och vi var inte färdiga förrän klockan var nästan elva, men då fanns det mat till ett mindre kompani. Så det blev en hyfsat sen middag för vi hade inte ätit klart förrän klockan var närmare två. Men wow! det var fantastiskt gott, särskilt positivt överaskad blev jag av tempuran på sötpotatis som var helt otroligt god, den kommer jag drömma om ett tag framöver.
Yummy yummy tempura!
Jag vet inte om det här gills som om jag har klarat av punkten sushi på listan, och tyvärr blir det blir inget recept men kanske nästa gång när den nu blir. Men nu när jag har sett hela processen (twice) känns det som om jag har bättre koll på hur jag ska göra, så chansen att jag ska våga mig på att göra det hela själv har definitivt ökat. De otroligt fina bilderna har L tagit som är lite av ett proffs på bild fronten vilket ni säkert ser.
Tack för en trevlig kväll, ni är bäst!
Mumsiga makirullar
2009-02-14
Dumle pannacotta
I dag är det alla hjärtans dag, och blomsterförsäljare och chokladtillverkare över hela landet skakar förmodligen av lycka. Men prova i stället för en blomma att laga en god middag till din älskling, jag tror att det är mer uppskattat. Glöm inte att göra något riktigt söt och gott till efterrätt, panacotta kanske. Det är både underbart gott och riktigt enkelt att göra. Gelatin blad låter säkert för många lite skrämmande, det tyckte i alla fall jag tidigare, men det är mycket lättare än man tror, jag lovar. Prova får du se.
Dumle pannacotta
(4 portioner)
4 dl grädde
2.5 gelatinblad
20 st dumle kolor
kiwi eller annan frukt till garnering
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skär varje kola i tre eller fyra bitar. Koka upp grädden. Sänk värmen eller ta bort pannan från plattan och lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Det kan vara lite svårt att få all kolan att smälta helt men ha lite tålamod och rör rör rör, eller ta fram en sil. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem försiktigt på låg värme. Blanda ner gelatinet i panacottan och rör ordentligt. Häll upp pannacottan på portions formar och låt den stå i kylen och stelna ett par timmar, innan servering. Servera med några skivor kiwi eller någon annan frukt.
2009-02-08
Pigga upp Smoothie
Jag har varit sååå slö och slapp i helgen, inte gjort någonting alls egentligen. I går lämnade jag inte ens lägenheten utan bara slappade i soffan hela dagen. Så i dag var jag tvungen att göra nånting för att pigga upp mig så jag orkar gå till jobbet i morgon. Det fick bli ett pass Yoga. Men det funkade inte riktigt som jag tänkt mig, jag kände mig i och för sig inte lika totalt slö, slapp och likgiltig som jag gjorde innan, men ändå inte pigg utan snarare totalt avslappnad. Så väl hemma fick det efter en uppiggande dusch bli en C-vitamin shock i form av en "pigga upp smoothie". Jättemumsigt och efteråt kände jag faktiskt lite piggare, så det finns hopp för att jag faktiskt tar mig till jobbet i morgon.
"Pigga upp Smoothie"
1 banan
2 kiwi
2.5 dl blodapelsin juice (ca 3st blodapelsiner)
Skala banan och kiwi och lägg i en blender. Häll på apelsin juicen och kör någon minut tills det blivit en slät dryck. Ställ en stund i kylen så den blir kall, eller om du inte kan hålla dig ta fram ett sugrör direkt.
2009-02-07
Jag är skeptisk...
Det har kommit en ny Gott och blandat med kola smak, coolt tänkte jag när jag fick höra det av en kompis. Det måste provas! Men oj oj vilken besvikelse. Den enda biten som förtjänar att kallas godis var cola svamparna och de kan man ju faktisk köpa som lösvikt. De övriga var hemska, cola snäckor med en urvattnad cola smak, små tråkiga bitar av cola snablar, något som såg ut som gräddkola men som definitivt inte smakade som det, look a like cola brio som var stenhård och smaklös, sist och absolut äckligast och dessutom i klar majoritet i påsen kola inlindad i lakrits. Första och definitivt sista gången jag köper den påsen. Men en fråga till Malaco, hur kan ni göra en påse på cola tema och inte ha cola flaskor i??? Obegripligt, dumpa lakrits biten och stoppa i cola flaskor i stället det kanske kanske kan rädda en annars solklar flopp.
2009-02-03
Punch flamberad pannacotta
Jag har varit lite frånvarande här ett tag. Sorry för det, men det har varit lite mycket både här och där som tagit min tid i anspråk. Förmodligen kommer det att ta mer av min tid men förhoppningsvis så blir det lite tid över till matlagning ändå.
Här kommer i alla fall efterrätten som jag gjorde till våra tretton rätter på trettondan. Kommer ni i håg? Inte? Anne har en genomgång på alla rätterna, här. Det är en vitchoklad och punch pannacotta ovan på björnbärs gelé som sedan flamberas med punch. Punch brinner ganska bra om den är lite varm, men den brinner bättre om ytan är lite större, så vi hade lite svårt att riktigt se elden i våra pyttesmå smak portioner, men aj! den var varm i alla fall.
Punch flamberad pannacotta
8st pytte portioner eller 4st lite större
2 dl björnbär
2 msk vaniljsocker
3 dl grädde
3 msk punch
3 gelatinblad
50 g vitchoklad
Punch till flambering
Lägg ett av gelatin bladen i blöt i kallt vatten. Mosa björnbären med vaniljsockert, använd gärna en mixer så att det blir ett slätt mos. Värm några matskedar av björnbärs moset. Krama ur gelatinbladet och smält det försiktigt i det varma björnbärsmoset. Blanda ner gelatin blandingen i resten av bärmoset rör om ordentligt. Fördela i portions formar och låt stå i kylen i några timmar. Lägg de resterande två gelatin bladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden och punchen. Sätt till chokladen och rör om tills den har smällt ordentligt. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden, rör om ordentligt. Fördela pannacottan ovan på björnbärsgelen, och låt stelna i kylskåp i några timmar. Ta fram pannacottan en stund före servering så att den inte är kylskåpskall. Toppa med lite ljummen punch, precis så mycket att ytan täcks. Flambera och servera.
2009-01-27
Lasagne med spenat och getost
I början av det här året så tänkte jag att 2009 kan omöjligen bli ett sunkigare år än 2008. Jag var så säker att jag tror till och med att jag sa det rakt ut åxå. Men himmel och plättar så fel jag hade, januari är inte slut ännu men det är redan värre, hästlängder värre än hela 2008 sammantaget. En familje katastrof som verkar få ett lyckligt slut, men ändå det värsta jag har upplevt någonsin, huvva! Jag ska verkligen tänka mig för hur jag kommer sia om 2010 i december.
Nä till något roligare och godare, mycket godare. Jag hade efter all julmat svår craving på både getost och spenat, så varför inte slå ihop dom? Resultatet blev denna underbart goda lasange som dessutom är bus enkel att göra, och smakar lika underbart i matlådan nästa dag.
Lasagne med spenat och getost
ca 4 portioner
250 g färska lansagneplattor
200 g getost (Chevre)
2 dl creme fraiche
100 g soltorkade tomater i olja
200 g färsk spenat
1 gul lök
2 vitlöks klyftor
1 dl riven pecorino
1/2 dl mjölk
Hacka löken, tomaterna och vitlöken. Fräs i lite olivolja. Sätt till spenaten och fräs i ytterligare någon minut. Blanda creme fraiche och getost. Rör ner ostblandningen i spenaten och låt puttra några minuter. Varva lasagneplattorna och spenat röran i en smord ungsform, avsluta med spenat röra. Häll mjölken över lasagnen och strö till sist över den rivna pecorinon ovan på. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
2009-01-10
Petits-choux med rökt älg
Tretton rätter på trettondagsafton är en liten mat tradition som vi (jag, Anne, Dagmar och Tesse med respektive) har hållit i gång några år. Det är alltid supertrevligt och maten är alltid helt fantastisk. Årets upplaga hade flera rätter med asiatiska influencer och en del exotiska drag i form av känguru, rökt älg och mexikanska räkor. Om du är nyfiken på vilka rätter vi åt så finns hela menyn att beskåda hos Anne.
Som förrätt hade jag med mig Petit-couxer som jag fyllde med en röra med rökt älgkött, äpple och pepparrot. Fyllningen var fantastiskt god så den kommer jag göra fler gånger. Den kommer att vara perfekt på en picknick baguett i sommar så den ska jag komma i håg. En annan sak jag också måste komma i håg är att Petit-couxer gillar inte att åka bil, de blir lessna då.
Petits-choux med rökt älg
Petits-choux ca 20st:
50 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg
salt
Fyllning till ca 10st:
100 g rökt älgkött
ett litet syrligt äpple (tex Granny smith)
en liten rödlök
10 g (ca) färsk riven pepparrot
färsk gräslök
2 dl creme fraiche
svartpeppar
Petits-coux: Koka upp vattnet och smöret. Sätt till mjölet lite i taget under omrörning, rör ordentligt tills degen släpper från pannan. Ta kastrullen från spisen. Sätt till äggen ett och ett och vispa kraftigt, gärna med elvisp. Fyll en sprits påse och spritsa ut på ett bakplåtspapper och strö över lite flingsalt. Grädda ca 20 minuter på 200 grader. Låt svalan helt på ett galler och förvara torrt fram till servering.
Fyllning: Strimla älgköttet, hacka löken och äpplet fint. Rör ner älgkött, äpple (ca 1dl finhackat), lök (ca 1dl finhackat) och pepparrot i creme fraichen. Klipp över gräslök och smaka av med svart peppar. Vid servering, skär upp petits-couxen och fyll med några matskedar fyllning, garnera med några strån gräslök.
2009-01-02
Ett löfte eller en lista....
Jag brukar inte ge nyårs löften, det är helt enkelt ingen vits att jag gör det för jag har aldrig lyckats hålla ett enda ett. Så jag vill inte riktigt kalla det här ett nyårs löfte för då är det lixom på förhand dömt att misslyckas. Med inspiration av årets kanske bästa blogg nyhet, 365 saker att göra där första inlägget tipsade om att starta olika typer av bloggar tex en i list form, så får det bli en lista på saker att göra under året. Det får bli fem saker jag vill baka / laga som jag aldrig gjort tidigare. Listan är väldigt färgad av vad jag varit sugen på nu i några dagar efter all julmat, så det kan tyckas vara lite många asien inriktade val. Men det är mitt första försök på en årlig mat to do lista så ha lite tålamod, det kanske kan bli bättre nästa år.
1. Pho Ga, vietnamesisk nudelsoppa med kyckling (Har jag längtat efter sedan jag kom hem från New York, en underbar soppa som skulle kunna bli en perfekt comfort food)
2. Rulltårta (Enkelt kan tyckas men jag har en inneboende rädsla för att den ska spricka när jag rullar och bara bli en stor hög så jag har aldrig testat, drömmer om en med banan grädde och marsipan inuti)
3. Tårta täckt med sugarpaste (har så många gånger tänkt göra det men det har aldrig blivit av, har till och med köpt sugar paste, som bergis är för gammal nu så jag får köpa ny)
4. Sushi (har nära studerat en kollega in action så jag vet nästan hur jag ska göra, roligt och lite pyssligt, men att göra riset skrämmer mig lite så det har inte blivit av, men nästa modiga dag kanske)
5. Palak paneer, indisk rätt med spenat och ost (Mmm... så sugen. En rätt som nog inte är så jättesvår att göra egentligen, men desto svårare att få perfekt, det kan bli knepigt att hitta rätt/bra ost bara)
1. Pho Ga, vietnamesisk nudelsoppa med kyckling (Har jag längtat efter sedan jag kom hem från New York, en underbar soppa som skulle kunna bli en perfekt comfort food)
2. Rulltårta (Enkelt kan tyckas men jag har en inneboende rädsla för att den ska spricka när jag rullar och bara bli en stor hög så jag har aldrig testat, drömmer om en med banan grädde och marsipan inuti)
3. Tårta täckt med sugarpaste (har så många gånger tänkt göra det men det har aldrig blivit av, har till och med köpt sugar paste, som bergis är för gammal nu så jag får köpa ny)
4. Sushi (har nära studerat en kollega in action så jag vet nästan hur jag ska göra, roligt och lite pyssligt, men att göra riset skrämmer mig lite så det har inte blivit av, men nästa modiga dag kanske)
5. Palak paneer, indisk rätt med spenat och ost (Mmm... så sugen. En rätt som nog inte är så jättesvår att göra egentligen, men desto svårare att få perfekt, det kan bli knepigt att hitta rätt/bra ost bara)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)