På 90-talet då min familj bodde i Canada var det super poppis med långkok i crock-pot. Men nu så har denna härliga gryta äntligen kommit till Sverige. Jag har länge spanat på den och varit lite avis på kompisar som haft en, men nu äntligen så står en blank och fin gryta på min köksbänk. Premiär turen var given, carnitas. Carnitas är en mexikansk rätt som vanligen görs på fläskkött men eftersom jag inte är så förtjust i lukten som kommer med det så använde jag nötkött i stället det blev toppen gott. Carnitas brukar serveras med bröd, lök, lime och koriander som tillbehör, men det är även gott att ha guacamole, hackade tomater och lite creme fraiche till.
Carnitas i crock-pot
1.4 kg nötkött (högrev, stek eller vad du hittar)
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl coca-cola
2 delar vardera paprika, ancho chili och spiskummin
1 del vardera av salt, socker och oregano
(extra kryddor chipotle chili, chili och spiskummin)
tortillas
hackad rödlök
koriander
lime
Skär bort synligt fett och senor från köttet och dela det i två minder bitar. Skär löken i halvmånar, grov hacka vitlöken och lägg dem i botten på grytan. Blanda kryddorna och gnid i in köttet ordentligt. Lägg köttet i grytan och häll i coca-colan. Lägg på locket och starta crock-potten på låg värme och låt den puttra på i 8-10 timmar. När köttet är klart ska det vara otroligt mört och nästan falla sönder. Ta upp köttet till en skärbräda eller ett fat och dra i sär köttet med den gaffel, akta det är varmt. När du har strimlat upp köttet lägg det i en stor stekpanna (eller ställ grytan på spisen) häll över löken och vätskan och fräs tills vätskan kokat in. Om du vill kan du krydda på köttet lite extra när du fräser på det, jag tog lite vanligt chilipulver, chipotle chili och lite mer spiskummin. Servera med tortillas, rödlök, koriander och lime.
Grytan är laddad |
Köttet blir väldigt mört och är lätt att dra i sär. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar