2012-08-02

Paj med Rabarber och Jordgubbar


På sommaren när alla bär är i säsong så ska man passa på med paj och glass i stora lass. Jag är förtjust i syrliga pajer och gör gärna paj med rabarber eller krusbär när de är lite extra sura, mums. Till midsommar så skulle jag göra efterrätt och var (som alltid) sugen på rabarberpaj men till midsommar är det ju jordgubbar man vill ha. Så varför inte en kombination? Så hittade jag den här fantastiska pajen på recept.nu och den har jag sedan dess gjort ett par gånger, för den är så grymt god. Bilden gör den inte alls rättvisa för den här pajen är en jag kommer fortsätta göra igen och igen. Jag kan aldrig låta bli att göra några justeringar och har ändrat mängden mer eller mindre jordgubbar/rabarber och bytt choklad från vit till mörk men varje gång har den varit en succé.

Rabarber och Jordgubbspaj

Rabarber (4dl)
Jordgubbar (4dl)
potatismjöl ca 3msk (justera mängden uppåt om dina bär är blöta) 

50 g vit choklad
1 dl mandel 
ca 3 dl havregryn
1 dl råsocker
150 g smör

Skär rabarber och jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en plastpåse tillsammans med potatismjölet. Skaka om ordentligt så att alla bitarna täcks av mjölet. Lägg i en pajform. Riv chokladen över. Hacka mandeln. Blanda havregryn, mandel och socker med smöret och nyp i hop till en smulig deg. Det ska vara enkelt att smula degen, ta lite mer havregryn om det inte blir tillräckligt smuligt. Sprid ut degen ovan på rabarbern och jordgubbarna. Grädda på 250 grader i ca 12-15 minuter. Severa med glass.

Inga kommentarer: