Jag har inga andra ursäkter för att jag inte bloggat på en evighet annat än att livet kom i vägen. Jag har lagat massor med god mat de senaste månaderna men jag har kapitalt misslyckats med att ta några bilder eller skriva ner några recept. Igen, inga ursäkter men i bland blir det bara så...
Här är i alla fall något jag inte kommer glömma på länge, choklad och chokladmint tårtan jag gjorde till trettondan. Ful bild men sjuuukt god tårta. Kom att tänka på den när jag var godis sugen för ett tag sedan å som tur var hade jag kvar mina anteckningar. Tror ursprunget är en bakelse från allt om mat men jag gjorde den till en tårta i stället å det funkade fint. Hela tårtan tar lite tid men är värd det.
Men om du har för mycket av livet i vägen... prova att göra bara botten i stället för din vanliga kladdkaka, å har du mintolja kan du sätta till lite i kaksmeten, mitt test blev toppen.
Choklad och chokladmint tårta
Botten
200 g choklad 70%
100 g smör
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
2 ägg
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljextract
Mintmousse
Mintmousse
100g vitchoklad
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl florsocker
mintolja
Ganache
Låt smöret bli rumstemperatur. Bryt chokladen i mindre bitar lägg undan ca 50g och smält resten av chokladen. Rör ihop smör och socker så det blir luftigt. Vispa äggen luftiga i en egen bunke. Lite i taget, rör ner äggen i smöret och sedan den smälta chokladen. Sikta ihop kakao och mjöl och rör ner i smeten. Hacka den kvarvarande chokladen, rör ner den och vaniljen i smeten. Häll upp smeten i en smord form med löstagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen ca 30minuter på 175 grader. Låt botten svalna helt innan du lägger på moussen. När bottnen svalnat, ta försiktigt loss den ur formen, diska formen och lägg tillbaka bottnen. Vispa ägggulorna och florsockret luftigt. Vispa grädden. Smält den vita chokladen, låt den svalna lite och rör sedan ner den i äggsmeten. Vänd ner grädden, sätt till mint olja ca 6-8 droppar. Smaka av så du får lagom med mint smak. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter. Krama ur vattnet och smält bladen försiktigt på låg värme i en kastrull tillsammans med 2-3 msk av smeten. Rör ner gelatinet i smeten och häll upp moussen i formen med botten. Ställ i frysen i 2-4 timmar. När moussen stelnat och kakan är ordentligt kyld kan du lägga på ganachen. Hacka chokladen. Koka upp grädden under omrörning. Ta grädden från plattan och häll i den hackade chokladen. Rör ordentligt tills all chokladen har smällt. Ta ut kakan ur frysen och häll på ganachen. Ställ tillbaka i frysen i minst två timmar. Innan servering bör tårtan tina ca en timma (gärna längre) i kylskåp. Dekorera tårtan med florsocker eller hackad choklad.
100g choklad 70%
1 dl vispgräddeLåt smöret bli rumstemperatur. Bryt chokladen i mindre bitar lägg undan ca 50g och smält resten av chokladen. Rör ihop smör och socker så det blir luftigt. Vispa äggen luftiga i en egen bunke. Lite i taget, rör ner äggen i smöret och sedan den smälta chokladen. Sikta ihop kakao och mjöl och rör ner i smeten. Hacka den kvarvarande chokladen, rör ner den och vaniljen i smeten. Häll upp smeten i en smord form med löstagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen ca 30minuter på 175 grader. Låt botten svalna helt innan du lägger på moussen. När bottnen svalnat, ta försiktigt loss den ur formen, diska formen och lägg tillbaka bottnen. Vispa ägggulorna och florsockret luftigt. Vispa grädden. Smält den vita chokladen, låt den svalna lite och rör sedan ner den i äggsmeten. Vänd ner grädden, sätt till mint olja ca 6-8 droppar. Smaka av så du får lagom med mint smak. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter. Krama ur vattnet och smält bladen försiktigt på låg värme i en kastrull tillsammans med 2-3 msk av smeten. Rör ner gelatinet i smeten och häll upp moussen i formen med botten. Ställ i frysen i 2-4 timmar. När moussen stelnat och kakan är ordentligt kyld kan du lägga på ganachen. Hacka chokladen. Koka upp grädden under omrörning. Ta grädden från plattan och häll i den hackade chokladen. Rör ordentligt tills all chokladen har smällt. Ta ut kakan ur frysen och häll på ganachen. Ställ tillbaka i frysen i minst två timmar. Innan servering bör tårtan tina ca en timma (gärna längre) i kylskåp. Dekorera tårtan med florsocker eller hackad choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar