Nu var det oändligt länge sedan jag skrev nått här igen. Det har väll ingen anledning annat än att inspirationen och livet går upp och ner å nu har det varit neråt ett tag. Men som kompensation tänkte jag bjuda tre recept i stället... två av dem kommer från vår årliga tretton rätter på trettondagen å jag hade till och med redan skrivit dem men jag hade bara inte lyckats trycka på publish....
I går hade vi en riktig tacorama hemma hos Anne, men en massa god tex mex mat. När vi började fundera på vilken mat vi skulle göra tänkte jag direkt att jag vill göra den gröna ceviche jag gjorde till trettondagen, den var sjukt god så jag bara måste göra den igen. Ceviche är ofta gjord på fina bitar fisk som tillagas med lime och citron juice, men eftersom jag är lite feg och det är lite knepigt å hitta riktigt fin fisk i min närmaste butik så har jag använt räkor.
Det första receptet är en Mango Habanero Ceviche (bild ovan) som jag kombinerade till vår tacorama, det finns många olika varianter på ceviche med mango, men jag kunde inte bestämma mig för ett recept utan körde på känn och det blev riktigt gott. Det andra receptet innehåller melon och är ganska spicy, original receptet hade ananas istället för melon men jag tänkte att melonen skulle ge bra svalka till chilin och det funkade toppen bra. Det sista receptet är en illgrön ceviche, jag gjorde den både till trettondagen och till vår tacorama, och jag kommer säkert göra den igen för den är fantastiskt god. Original receptet kommer från "TexMex från grunden" av Jonas Cramby, om du inte redan har den boken, köp den! Den är grym, grymt god mat allt jag provat har varit awesome, å dessutom är den grymt kul att läsa. Om du bara ska ha en tex mex bok så är det den här, jag lovar!
Mango Habanero Ceviche
250g Mango
1 färsk Habanero
1 liten rödlök
1 näve körsbärstomater
1 kruka koriander
1/2 dl färskpressad lime
200g skalade räkor
Kärna ur och finhacka habaneron. Blanda räkor, habanero och lime juice, låt stå och marinera under tiden du hackar resterande ingredienser. Skala och tärna mangon, hittar du inte fin färsk mango så använd fryst det går fint (Picard har väldigt fin fryst mango). Tärna tomaterna, finhacka löken och grovhacka korianderbladen. Blanda samman allt och smaka av med salt. Låt stå en stund innan servering så smakerna får tid att mixas, åtminstone 30-45 min. Servera gärna med tunna tortilla chips eller hårda taco skal.
Spicy Ceviche med melon
2 dl tärnad vattenmelon utan kärnor
1 stor apelsiner
2-3 msk mynta blad hackade
1/2 tsk färsk riven ingefära
1/2 liten rödlök
1 färsk Habanero
1 färsk röd piri piri
200g skalade räkor
3 msk färskpressad lime
3 msk färskpressad citron
Isbergssallad
Kärna ur och finhacka piri-pirin och habaneron, om du tar bort det mesta av det vita på insidan av frukterna så blir det inte riktigt lika starkt, men vill du ha riktigt starkt så lämna kvar fröna. Använd gärna handskar. Blanda ca 2 msk av den hackade chilin med citron och lime juicen vänd ner räkorna och låt stå ca 30 min medan du förbereder resten. Finhacka löken, och riv ingefära, hacka mynta bladen, filéa apelsinen (ta bort skinnet på klyftorna) och skär melonen i tärnings stora kuber. Vänd först ner myntan och ingefäran tillsammans räkorna och sedan resten av ingredienserna låt stå en liten stund, om cevichen ska stå en längre stund blanda inte ner melonen förrän en kort stund innan du serverar. Skölj salladen och servera cevichen i salladsbladen som en skål eller en som en wrap.
Grön ceviche
2 vitlöks klyftor
2 gröna chilifrukter
2 msk olivolja
1 kruka koriander
1 knippe bladpersilja
1 liten gurka
2-3 avokado
200g skalade räkor
3-4 msk färskpressad lime
3-4 msk färskpressad citron
Hetta upp en torr stekpanna och rosta vitlöken (med skalet på) och den gröna chilin tills de fått en fin ljusbrun färg. Skala vitlöken och ta ur fröna ur chilin. Lägg vitlök, chili, koriander, bladen från bladpersiljan och olivoljan i en liten blender och mixa, blanda ut med lime och citron juice så att du får en grön sås. Tärna gurkan och avokadon. Blanda gurka, avokado och räkor med din gröna sås. Vänd försiktigt runt tills allt är helt täckt av sås. Låt stå en stund, ca 30 min, innan servering. Servera med tunna tortilla chips.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar