2010-05-31

WontonsJag gillar kinesisk mat, men bortsett från någon enklare wook rätt så har jag inte vågat mig på att laga så mycket. Men min kollega Xiao Li lagar ofta dumplings och bjuder på till lunch. Så jag bad henne om ett enkelt recept som inte är allt för svårt och inte tar så lång tid att göra. Det jag fick var inte riktigt vad jag tänkte mig, inga mått eller mängder utan bara instruktionen att "du ser vad som smakar bra". Ja ja friskt vågat, jag testade och kände mig aningens osäker. Men trots att det inte blev världens tjusigaste bild så blev resultatet väldigt gott och jag kommer göra det igen.
Jag använde färdiga wrappers som finns att köpa på asian market eller välsorterade matbutiker. Om du inte hittar färdiga finns det massvis med recept på deg på nätet, men då tar det betydligt längre tid att göra. Här är de receptet jag fick, jag har lagt till några väldigt ungefärliga mängder, men kör lite på känn du också, "du ser vad som smakar bra".


Xiao Li's Wontons

wonton wrappers (2st paket färdiga, frysta och tinade)
köttfärs (jag använde blandfärs ca 400g)
salladslök (ett knippe, 6-8st)
ingefära, färsk (en bit skalad ca 3-4cm lång)
ägg (ett stort)
champinjoner, färska (5-6st ganska stora)
eventuellt lite majsmjöl

Hacka salladslöken och champinjonerna fint. Riv eller hacka ingefäran. Blanda köttfärs och ägg ordentligt, blanda ner lök, svamp och ingefära. Om smeten blir för lös sätt till lite majsmjöl. Ta ca en matsked av fyllningen och lägg mitt på ett wonton papper, blöt två av kanterna på papperet med lite vatten. Vik till en trekant, sätt en dutt vatten på ett av de dubbelvikta hörnen, vrid och fäst mot det andra hörnet och nyp i hop.
När alla knyten är färdiga. Koka upp en kastrull med vatten, lägg i wonton knytena, när vattnet kokar igen häll i ett glas kallt vatten (om du har en stor kastrull, sätt till mer kallt vatten). När vattnet kokar igen så är det färdigt. Fiska upp knytena och servera direkt tillsammans med en dippsås.

Dippsås:
1/2 del vinäger (äppelcider eller något annat du gillar)
1 del soya (sushi soya eller mushroom)
1/4 del sesam olja

Smaksätt med färsk pressad vitlök eller färsk finhackad chili eller chili olja. Om du vill ha en mindre syrlig dippsås ta mindre vinäger eller uteslut det helt.

Inga kommentarer: