2013-03-03

Räksallad med vårrullekrisp


Det var läääänge sedan jag skrev något. Det beror så klart inte på att vi inte ätit något, utan att det varit en dålig start på året. Min älskade lilla misse Nero har varit jättesjuk och vi har åkt in och ut på djursjukhuset. Men så för tre veckor sedan så blev Nero en ängel. Vi saknar vår lilla gosmisse otroligt mycket och det är så tomt utan honom.

I början på Januari firade vi som vanligt trettondagsafton med en tretton rätters middag tillsammans med våra härliga vänner. I år så hade vi i förväg lottat ut ingredienser från en lista i stället för att ha ett tema. Om du är nyfiken på vad alla lagade så har Anne i vanlig ordning gjort en toppen fin sammanfattning, som du kan hitta här. Vår första givna ingrediens var skaldjur. Jag funderade länge på att göra vårrullar men så hittade jag ett recept med friterade wontons på Simple comfort food, så varför inte fritera vårrulle papperen. Briljant! Det blev den här grymt goda salladen som jag kommer göra fler gånger, för jag drömmer fortfarande om den. Mums!


Räksallad med vårrullekrisp 
(8 små förrätter)

vårrullepapper ca 10st
rapsolja

ca 200g fina skalade räkor
1/2 liten rödlök
1 1/2 avocado
8 st baby plommontomater
1 kruka koriander

1 grape
1 lime
3 tsk råsocker
1 msk vitvinsvinäger
ca 2 tsk riven ingefära
ca 2 tsk riven vitlök
2 msk olivolja
svart peppar

Ta en kastrull som är så stor att vårrulle papperet får plats på botten utan att vika sig. Jag delade mina papper i mindre delar för att slippa använda en så stor panna. Häll upp rapsolja i kastrullen ca 1 cm djupt. Hetta upp oljan och lägg försiktigt i ett vårrullepapper och låt det fritera tills det får en fin ljusbrun färg. Fiska upp det krispiga papperet med en hålslev, var försiktig! Låt svalna och rinna av på ett hushållspapper. Fortsätt med papperen ett och ett tills du har lagom många. De är goda så gör ett par extra.

Pressa saften ur grapen och limen. Blanda med råsocker, vitvinsvinäger, ingefära, vitlök och olivolja. Fin hacka rödlöken, tärna avocadon och baby tomaterna. Plocka bladen från koriandern och hacka dem grovt. Blanda ner räkor, lök, avocado, tomater och koriander i dressingen. Låt marinera i kylskåp i ett par timmar. Lägg upp räksalladen tillsammans med vårrulle krispen i små torn och servera. 

Inga kommentarer: