2013-09-30

Hamburgerbröd med dinkel


Äntligen är det höst. Sååå mysigt att få krypa i hop framför brasan och ha det skönt och titta ut på löven som blåser förbi. Härligt! En av de få saker jag kommer sakna med sommar och varmare väder är väll att grilla. De går väll iof att grilla när det snöar också men de är inte lika charmigt att stå å flippa burgare på grillen när man vart tvungen att skotta sig fram till den å sen står där å fryser. I går grillade vi kanske för sista gången den här säsongen, jag säger kanske man vet aldrig plötsligt händer det... P hade sina gamla Ume polare på besök så på meny var det hamburgare. Å eftersom vi på senare tid försökt skärpa oss med socker och snabba kolhydrater så tänkte jag att jag skulle sno ihop ganska GI snälla hamburgerbröd så vi i alla fall kunde äta bröd med liite bättre samvete. Å de blev sjukt goda, så GI eller inte de här kommer jag å göra igen. 
Jag ville att bröden skulle vara så nygräddade som möjligt när det var dags att äta, så jag förberedde degen innan och efter att jag rullat ut bröden satte jag in plåten i kylen med en fuktig trasa över. Sedan när det var dags lät jag den bli rumstempererad en stund innan jag gräddade. Funkade toppen! 

Hamburgerbröd med dinkel 
12 st

5 dl ljummet vatten
ca 12 dl siktat dinkelmjöl
3 dl dinkelmjöl fulkorn
50g jäst
1 dl rapsolja
2 tsk salt
1 ägg
sesamfrön

Smula jästen i en stor bunke, sätt till det fingervarma vattnet och lös upp jästen. Tillsätt olja och salt. Mät upp mjölet, löst packat och sätt till lite i taget och jobba till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk i ca 45 minuter. När degen jäst färdigt, töm upp på lätt mjölat bord. Dela i 12 delar och rulla till runda bröd. Lägg på bakpapper på en plåt. Om du vill att bröden ska vara klara på en gång så går det bra att pensla och grädda dem direkt. Annars lägg över en fuktig trasa eller en bit fuktat hushållspapper, ställ in i kylen. Låt stå i kylen i 2-3 timmar (mina stod nästan tre). Ta ut plåten och låt den bli rumstemperatur innan du gräddar brödet. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda ca 20 minuter eller tills brödet fått en ljusbrun färg.

Inga kommentarer: