2013-12-05

Orientaliska älgspett


Första gången jag gjorde den här maträtten var till våra tretton rätter på trettondan å sen dess har jag gjort den ett par gånger för att den är så grymt god. Å varje gång jag ätit den har jag tänkt, shit den här måste jag skriva om på bloggen. Men som alltid eftersom jag är lat och bra på att skjuta upp saker så blir det aldrig av. Men så i går så hittade jag i en hög med tidningar vid soffan Susanne Jonsons kokbok Smaker från Norr till Söder som har originalet av de här receptet. Å där hade jag även en liten lapp där jag skrivit ner vad jag ändrat när jag gjort den. Å när jag letade i datorn så hittade jag till och med två bilder, var av den ena är från premiären på trettondags middagen. Så nu var det dags å ta mig samman å skriva ner det, annars så kanske det aldrig blivit av, å jag vill inte tappa bort det här grymma receptet. 

Orientaliska älgspett med Couscous 

500 g älgfärs
1 st gul lök
2 st klyftor vitlök
2 tsk spiskummin
1 - 1 1/2 msk sambal oelek 
1 1/2 tsk garam masala
1 tsk kanel
2 tsk salt
Rapsolja
bambuspett

4 dl couscous
1 liten gul lök
2 - 3 krm gurkmeja
1 röd chili
8 torkade aprikoser
4 msk russin
1 handfull sockerärtor
1 liten mango ca 100 g 
2 - 3 msk smör
Salt, peppar

2 dl turkisk yoghurt
1 1/2 tsk flytande honung
1 - 2 kvistar färsk mynta
vitpeppar

Älgspett: Lägg bambuspetten i blöt åtminstone någon timme innan användning. Finhacka löken och vitlöken, tänk superduper finhackat eller om du vill riv den på ett rivjärn. Blanda älgfärsen ordentligt med saltet och de torra kryddorna. Tillsätt sambal oelek (om du vill ha mindre hetta så minska mängden till 1 msk) och lökhacket och blanda igen. Forma till avlånga korvar och sätt fast dem på bambuspett. Lägg spetten i en ugnsform smord med lite rapsolja, stek i ugnen ca 10-15 minuter på 220 grader.

Couscous: Skär aprikoserna i mindre bitar, finhacka chilin, tärna mangon och strimla sockerärtorna på längden. Koka couscousen enligt paketets instruktioner, lufta upp couscousen med en gaffel och sätt till smör. Finhacka löken och fräs den tillsammans med gurkmejan. Blanda couscousen med löken tills den fått en fin gul färg. Blanda ner chili, aprikoser, russin, socker ärtor och mango smaka av med salt och peppar.

Honungsyoghurt: Strimla mynta bladen. Rör ner mynta och honung i yoghurten, smaka av med vitpeppar och lite salt. 

Servera älgspetten tillsammans med couscousen och yoghurtsåsen.

Inga kommentarer: