2016-07-12

Eton mess till Wimbledon


Bättre sent än aldrig? Min efterrätt till Wimbledon och årets 13 rätter. Sjukt gott, är det inte Wimbledon snart så jag kan göra den igen?

Eton Mess
6 st äggvitor från stora ägg
300 g strösocker
en nypa havssalt
1 tsk vanilj (använd äkta vanilj pulver eller innehållet i ca två vanlijstänger)
500g färska bär (jag använde jordgubbar och hallon, men björnbär och blåbär är också gott)
balsamvinäger
1 vaniljstång (eller ½ tsk äkta vanilj pulver)
2.5 dl  vispgrädde
1 msk florsocker
2 dl grekisk yoghurt
hasselnötter
choklad, 70%

Sätt på ugnen på 150°. Vispa äggvitorna med elvisp tills de blir vitt, fluffigt och håller styva toppar. Fortsätt vispa och sätt till strösocker och havssalt lite i taget. Fortsätt vipsa tills du får en glansig maräng utan socker kristaller. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Forma två stora rundlar av marängen och grädda sedan i ca 70 – 90 minuter eller tills de är hårda och knapriga på utsidan. Låt marängen svalna helt på plåten.

Dela ca hälften av frukten i mindre bitar och  lägg i en skål, vänd ner 1 tsk strösocker och ett stänk balsamvinäger låt stå och dra. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och krossa dem lätt. Vispa grädden mjuk och fluffig tillsammans med florsocker och vanilj. Vänd ner youghurten i grädden. Smält chokladen. Lägg en av de nu svala marängerna på ett fat, lägg på hälften av gräddyoghurtblandingen och toppa med den marinerade frukten och lite av nötterna. Lägg på den andra marängen och täck den med resten av gräddyoghurten garnera med de färska bären och hasselnötter. När du är klar ringla över ordentligt med den smälta chokladen och servera direkt.

Inga kommentarer: