2009-10-04

Vattenmelonsoppa



Nu är hösten här, det är kallt och friskt och dags för halsduk och en varmare jacka. Det börjar vara mörkt och kallt på kvällarna så det är perfekt att bara kura i hop sig i soffan och tända ljus och mysa. Äntligen! Som jag har längtat. Nu när det blir kallare kan det vara gott med en varm kryddig soppa att värma sig med. Den här thai kryddade vattenmelon soppan är perfekt i höstrusket, kryddig men ändå len och fräsch. Soppan kan serveras både kall och varm men jag föredrar den nog varm då den kommer till sin fulla rätt smak mässigt.

Vattenmelonsoppa (ca 4 portioner)

ca 12 dl grovskuren vattenmelon (från en melon bit på ca 1.5 - 2 kg med skal)
en färsk citrongräs stjälk
en finhackad medelstor sharlottenlök
1 1/2 msk färsk ingefära
1 msk färsk finhackad vitlök
1 1/2 msk mild olivolja
1 liten grön stark chili
ca 2 msk färsk lime juice

Till krabban:
ca 250g strimlat krabbkött
ca 1/2 dl färsk hackad koriander
1 1/2 msk mild olivolja
salt

Kör vattenmelonen i en mixer tills den blir en fin puré. Låt bli att skölja mixern. Ta bort de yttersta bladen och skär av tippen på citrongräset. Fin hacka den nedre ljusa delen och kasta den översta biten. Fräs lök, citrongräs, ingefära och vitlök i olivoljan tills det blir gyllene. Sätt till ca 1/3 del av vattenmelonen och låt koka en stund. Ta av från plattan och häll försiktigt den varma vätskan i mixern, lägg i chilin och lime. Mixa försiktigt tills soppan är slät. Sätt till resten av vattenmelonen och mixa. Smaka av soppan och tillsätt mer chili och lime efter smak. Om du vill bli av med fasta delar så sila soppan innan du värmer upp den igen. Förbered krabban genom att blanda krabb köttet med oljan och koriandern. Salta efter smak. Låt stå ca 30 minuter innan servering. Vid servering koka upp soppan. Fördela krabban i tallrikarna och häll upp soppan runt.

Inga kommentarer: