2012-10-29

Gnocchi


Sambon har varit en vecka i Italien och hade med sig en stor bit prosciutto och en stor bit pecorino när han kom hem. Mums! Jag skulle kunna äta både osten och skinkan som godis. Men jag hann skärpa mig innan det tog slut och bestämde mig för att vi borde äta hemgjord Gnocchi till dessa små delikatesser. Gnocchi är lite lagom pyssligt att göra och passar perfekt till söndags middag. Receptet räcker till fyra personer men gnocchin går utmärkt att frysa och sedan slänga direkt i pannan. Jag ber om ursäkt för mobilfotot men det var allt jag lyckades få till innan jag kastade mig över den mumsiga maten.

Gnocchi

ca 1 kg mjölig potatis
2 ägg
3 - 4 dl vetemjöl
salt
olivolja 

Att äta till; din bästa pasta sås eller pesto, pecorino och prosciutto

Tvätta och torka potatisen och skär ett kryss i skalet. Ungsbaka potatisen på 200 grader i ca 30-40 min eller tills du lätt kan sticka en sticka genom dem. Låt potatisen svalna, pressa den med potatis press. I en bunke blanda potatisen med äggen, arbeta in mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Dela degen i fyra bitar och rulla till en lång korv. Skär upp den i mindre bitar och rulla bollar. Räffla bollarna på ovansidan med en gaffel samtidigt som du trycker dem över tummen så att de får en liten grop på undersidan. Koka gnoccin några i taget i lätt saltat vatten med lite oliv olja i. När de flyter upp är de klara, fiska upp dem med en hålslev och låt rinna av ordentligt. Ringla lite oliv olja över och servera med din bästa pastasås eller tillsammans med pesto, pecorino och prosciutto.

2 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Älskar Gnocci och gjorde egna häromdagen. Upptäckte att jag inte ens behövde recept utan knådade i ägg och därefter mjöl till en "lagom" konsistens. Verkligen gott! Ett tips från en vän till mig som bott i Italien är att man kan smaksätta dem med t ex parmesanost.

Lena sa...

Jag har funderat ett par gånger på att blanda i parmesan, men aldrig vågat. Kul att höra att det finns de som provat med bra resultat, tror jag ska testa nästa gång.