2012-11-25

Förvara färska kryddor


Den här posten har jag tänk skriva ett bra tag men det har inte blivit av för att jag trodde att jag skulle hitta fler av de bilderna jag tagit, men icke... så nu får det bli såhär. Jag köper ofta färska kryddor som jag använder lite av och sedan får slänga för att de vissnat och blivit ledsna. De är så sjukt tråkigt och jag blir så sur varje gång. Men när jag var på Formex, för en mindre evighet sedan, så hittade jag en cool liten pryl som löser problemet, i alla fall för de flesta kryddor. 

Det är en Herb Saver från Trudeau och den säljs i Sverige av Vendora. Instruktionerna är enkla; öppna den genom att vrida den övre genomskinliga delen, fyll den vita bottendelen med vatten upp till metall membranet i botten. Klipp kryddorna till lämplig längd och sätt i dem i behållaren och stäng den genom att vrida tillbaka locket. Förvara den i kylen och kryddorna håller sig i upp till 14 dagar.
Jag har testat den på flera olika kryddor och för de flesta funkar den bra. Persilja (bilden ovan) och gräslök fungerade den absolut bäst för, de höll sig mycket bra och var även efter 14 dagar hur fina som helst. Koriander (bilden nedan) och timjan höll sig bättre än om de hade stått i krukan (iaf med min skötsel..) men de hade blivit lite ledsna efter 14 dagar. Jag skulle nog säga att de var helt okej upp till 10 dagar men efter det gick det raskt utför. För basilika däremot funkar den inte alls, åtminstone inte om man ställer den i kylen då höll den mycket sämre än om den stått kvar i krukan. Men jag testade även att ha den i behållaren i rumstemperatur och då höll basilikan sig så bra att den till och med fick rötter och klarade sig mer än tre veckor (då den blev uppäten).

Jag tycker den här lilla grejen är grymt bra och funkar mycket bra för mig. Förutom att den avsevärt ökar livslängden på de färska kryddorna så gillar jag också att den passar att ställa i dörren på kylen där den inte är i vägen eller tippar omkull. Jag ger Trudeua Herb Saver två tummar upp!

Inga kommentarer: