2007-03-11

Porter stek.


Bästa söndags middagen, eller om du vill bjuda nån på det där alldeles speciella. Jag älskar porter stek det är otroligt gott, sambon däremot gillar inte lukten av porter när den kokar. Men han äter glatt när det är klart. Ofta brukar det bli lite mer spad än vad man behöver till såsen, släng det inte utan spara det i frysen och ta fram och gör en sås som piffar upp vilken tråkig köttbit som helst.

1,5kg kött (helst älg)
1 flaska porter 33cl
1/2-1dl svartvinbärs saft outspädd
1dl kinesisk soya
1tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpeppar korn
2-3 köttbuljong tärningar i max 1L vatten
2 vitlökst klyftor (grov hackade)
2 gul lök (riktigt grov hackade)

Blanda all vätska + buljong tärningar, koka upp. Ta bort skummet, lägg i kryddor, lök och kött låt sjuda under lock i 1h 30min - 2h. Tiden beror lite på storleken av köttet, om du är osäker kan du mäta temperaturen i mitten med en stek termometer den skall vara 75oC då är det klart. Låt köttet kallna i spadet, ställ in köttet i kylen fortfarande i spadet, låt ligga åtminstone 8-10 timmar ju längre desto godare.

Ta fram köttet en stund innan det är dax att äta så det hinner bli rumstemperatur. Skär köttet i tunna skivor. Sila bort kryddor och lök från spadet. Gör såsen så här, mät upp 8dl av spadet. Rör ut 5msk mjöl i 2dl grädde, vispa i hop grädde och spad. Låt puttra. Om såsen blir för tjock späd med lite mer grädde.

Servera köttet och såsen med kokt eller pressad potatis, och gärna med stekt lök eller svamp, rödvinbärs gelé och en god sallad.

Inga kommentarer: