2007-12-02

VintertårtaÄnda sedan jag såg bröllopstårtorna som Anne gjort och svamptårtan som Dagmar gjort så har jag velat prova att använda sugarpaste. Men utan födelsedagar i sikte så har det dragit ut på tiden men förra veckan kunde jag inte hålla mig längre. Så jag bakade en tårtbotten och gav mig ut på jakt efter sugarpaste. Vilket tyvärr visade sig vara svårare att hitta än jag trodde, eller snarare omöjligt att hitta. Så vad göra med tårtbotten då? Jag lyckades i alla fall hitta vit marsipan så istället fick bli en variant av prinsesstårta i vinter vitt. Så en sugerpaste klädd tårta får vänta lite, men jag har inte gett upp.

Vintertårta

Tårtbotten:
5 ägg
2.5 dl socker
1.25 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt, blanda ner mjöl, potatismjöl och bakpulver. Häll upp i en smord och bröad form, grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt tårtbottnen svalna helt och dela den sedan i två lager.

Fyllning och garnering:
~2 dl drottningsylt
~5 dl marsankräm
2.5 dl vispgrädde
400g vit marsipan
florsocker
(lite karamell färg om du vill..)

Lägg botten lagret på ett stort fat. Blanda drottningsylten med lite av marsankrämen och bred ut över hela bottnen, bred ut ytterligare marsankräm ovan på sylten. Täck med det övre lagret. Vispa grädden och täck hela tårtan, lägg grädden så att tårtan blir lite högre mitt på och lätt rundad. Kavla ut marsipanen tunt och skär ut en cirkel stor nog att täcka tårtan. Lägg försiktigt över marsipanlocket på tårtan och jämna till, det börja mitt på. Trimma bort överflödig marsipan vid kanterna med en vass kniv. Använd den överblivna marsipanen till att dekorera tårtan, pudra lite florsocker över tårtan innan servering.

10 kommentarer:

Dagmar - A Cat in the Kitchen sa...

Superfin vintertårta! Marsipan är otroligt mycket godare än sugarpaste du hade tur i oturen :-) Kollade du på Panduro? Det var där jag köpte min sugarpaste. Fast man kan även göra egen om man orkar :-)

Emma sa...

åh, vad jag blev sugen på tårta nu! Jag har varit sötsugen hela dagen, och då på någonting riktigt sliskigt...hursomhelst, kolla in den här sidan http://www.kakburken.se/
Klicka på ätbart så finner du sugarpaste.

Anne sa...

Men så fin! :) Säger som Dagmar, marsipan är mycket godare. :)

lina sa...

Den var ju hur fin som helst, verkligen! Riktig vinterkänsla får man av tårtan:)

Lena sa...

Va ni är snälla :) Jo jag tittade på Panduro med det var slut där. Men nu har jag lyckats hitta så snart blir det en tårta till...

Maja - http://matgladje.blogg.se sa...

Så läcker!

natz sa...

supersnyggt! nu blev jag också sugen på att göra en riktigt tjusig tårta :)

Mamma Mat sa...

Vilken fin vintertårta! Det är godare med marsipan. Det finns sugarpaste på Panduro, men det är som sagt inte lika gott...

Johanna sa...

Vilken fin tårta! Jag kan bara instämma, sugarpaste är inte gott! Men vill man göra komplicerade tårtor är det väldigt smidigt att arbeta med. Jag brukar blanda SP/marsipan (t.ex här: http://saffranochcitron.blogspot.com/2007/11/trtkavalkad-frn-svunna-tider.html). Det smakar iaf. lite bättre och blir mer lättjobbat än med bara marsipan. dekoreramera.se och tardecor.se har Sp och en massa andra roliga tillbehör.

umetant sa...

jättefin tårta : )
lånar grundtanken med den vackra designen av dig...fast jag kommer att använda min marsipan...som jag har tänkt att testa smaksätta???....viol eller citron hade jag tänkt.
kram från norr