2007-07-29

Smulpaj med krusbär


Vi har varit några dagar i Vika och hälsat på Nico's mamma med sambo. Vi hann med att se både sol och regn, och en kväll med cruising inne i Falun, ja och en massa annat också förstås. Till exempel har de en stor buske med gröna krusbär som var precis perfekt mogna, lagom både sura och söta. Så jag tog chansen att göra en vanlig smulpaj enkelt och så smaskigt.

Smulpaj med Krusbär

1 L sköljda och "snoppade" krusbär
75 g smällt smör
1 dl socker
1,5 msk vanilinsocker
1 dl vetemjöl
~2,5 dl Havregryn

Skär krusbären i halvor och lägg dem i en pajform. Blanda alla ingredienserna till en smulig massa, om det behövs ta lite mer havregryn. Täck krusbären med din smuldeg. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter, tills den blir brun och fin. Servera med glass eller vaniljsås.

2007-07-22

Sommarmat.



Äntligen, äntligen har vi fått semester (igen). Ja ja, jag vet att vi var lediga i juni, men det är sååå tråkigt att jobba när alla andra är lediga och det är sol och fint ute. Men nu får vi lite ledig igen så jag hoppas hoppas att det fortsätter att vara lite sol och fint. När det är varmt känner jag oftast inte för att äta nån mer avancerad varm mat utan är glad för en kall sallad och en god macka, här är ett bra exempel på god sommarmat då man inte vill ha något stort.

Du behöver:
Ett gott lantbröd i tjocka skivor
Italiensk salami
Mozzarellaost i skivor

Till tomat röran:
3 st hackade tomater
1/2 eller en liten hackad röd lök
en handfull hackad färsk basilika
1 finhackad vitlöksklyfta
olivolja
balsamvinäger
svartpeppar
salt

Till salladen:
Blandade salladsblad (ta det du gillar bäst)
sockerärtor
vattenmelon skuren i mindre bitar
avocado skuren i mindre bitar
solrosfrön
balsamvinäger
salt & peppar
Riven parmesan

Enkelt och gott, lägg salamin och mozarellan på brödet, om du vill kan du ringla lite olivolja på brödet först, rör ihop tomat röran och lägg den på. Bland i hop salladen och riv lite parmesan på. Klart att ätas.

2007-07-17

Frusen vitchoklad cheesecake



Det var ett tag sedan jag gjorde den här cheesecaken och eftersom den inte alls blev som jag hade tänkt mig så tänkte jag först inte blogga om den. Men just i dag då jag är grymt godissugen känns det lite annorlunda, och just nu hade jag gjort vad som helst för en bit av den. Den tårta jag hade tänkt göra var en vitchoklad cheesecake från ett nummer av Allt om mat, men eftersom jag läste väldigt slarvigt så blev det helt fel och enda chansen att den kakan inte skulle simma ur formen var att frysa den. Men som en frusen tårta var den helt okej, smakade mums. Så här kommer i alla fall beskrivningen hur jag gjorde, och vill du veta hur jag egentligen skulle ha gjort får du söka i årets påsknummer av Allt om mat.

Frusen vitchoklad cheesecake

Botten:
65 g smör (rums temperatur)
10 st digestivekex
lite rivet citron skal

Fyllning:
350 g vit choklad (var av ungefär hälften vit choklad lemon)
3 dl vispgrädde
250 g mascarponeost

Kör ingredienserna till botten i en matberedare tills det är en smulig blandning. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten så blir det lättare att ta loss kakan när den är klar. Låt botten stå kallt en stund. Koka upp grädden och smält chokladen i den varma grädden under omrörning. Lägg mascarponeosten i en bunke. Häll över choklad blandningen på osten och blanda noga. Häll ut fyllningen på bottnen och ställ in i frysen tills den frusit helt. Pudra över lite florsocker eller riv lite vit choklad över kakan innan servering.

2007-07-14

Rabarber Chutney



Förra veckan hade jag turen att få en påse rabarber från en snäll arbetskamrat. Så vad göra när man har massor med god rabarber, förutom det självklara en rabarber paj förstås. Jag passade på att göra en lite kryddig chutney med rabarber, ananas och mango, den blev toppen och var desutom hur enkel som helst att göra, hacka, koka, klart!

Rabarber Chutney

500g rabarber
1 mango
140g ananas
1 röd lök
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk kanel
1/2 röd chili
torkad piri piri efter smak
salt

Skala och hacka rabarber, mango, ananas, lök och chili och lägg i en stor kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka upp. Låt chutneyn puttra i 40 - 50 minuter. Klart. Chutneyn håller sig flera veckor i kylskåp och smakar gott med till exempel grillat kött.

2007-07-06

Köttbullar med italiensk touch.



Jag gillar inte köttbullar något vidare, eller egentligen så gillar jag det inte alls. Ja, jag vet väldigt osvenskt av mig men jag tycker helt enkelt att köttfärssås är ett mycket bättre sätt att använda sin köttfärs på. Eftersom jag inte gillar köttbullar så har jag aldrig brytt mig om att göra det, men nu råkar det vara så att maken tycker att köttbullar är toppen. Så därför gjorde jag för ett tag sedan ett försök på en italiensk inspirerad variant, det blev helt ganska gott, men jag är ännu inte övertygad om köttbullarnas förträfflighet.

Tyvärr inte några direkta mått men jag använde;
400 g nötfärs
1 ägg
några nypor mannagryn
två klyftor pressad vitlök
ordentligt med riven parmesan ost
salt och peppar
Blanda samman alltihop till en kladdig "deg" rulla små bullar. Stek tills de får fin yta runt om. Jag gjorde en sås direkt i stekpannan men om du inte vill blanda det så koka såsen i en separat panna. Häll på en burk passerade tomater, en pressad vitlöks klyfta, rejält med oregano. Smaka av med svart peppar och salt. Servera med färsk pasta.


Maken rullade runda och fina små bullar eller hur?

2007-07-02

Outback


















Outback är min pappas favorit restaurang i USA, det är ett steakhouse med australiensiskt tema. De har otroligt gott kött och är väl värt ett eller varför inte flera besök, det finns massor med gott på menyn, för den som gillar grillat.
En av deras specialare är blooming onion, en stor lök som skärs och friteras för att likna en stor blomma, till det får man lite olika dip såser, roligt och gott (men tyvärr ingen bild...). På ett av våra besök provade jag deras baby back ribs vilka var otroligt goda. Köttet var så mört att det trillade av benen och glazen lagom kryddig, till det fick man cinnamon apples, en söt äppel salsa med kanel, det passade perfekt.
Det borde inte vara så svårt att fixa i hop en egen äpple-kanel salsa så det måste jag komma i håg att prova till grillat kött i sommar.













Mumsiga Baby Back Ribs.