2008-01-06

LaxmousseÄntligen så har armen fått komma ut ur gipset. Lagom till vår årliga trettonrätters middag hemma hos Anne på trettondagsafton. Jag var lite oroad att jag skulle få ha kvar paketet till nästa vecka och att jag skulle vara tvungen att laga mat med en hand. Vi hade en underbart trevlig kväll med massor med underbart god mat. Alla hade gjort varsin förrätt, varmrätt och efterrätt plus att Anne hade gjort en drink med tilltugg, totalt trettonrätter. Nytt för i år eller kanske snarare visa av tidigare års totala matkoma så var storleken på varje rätt mindre vilket gjorde det möjligt att njuta av alla rätter ända tillslutet, och fortfarande kunna andas. Om du är nyfiken på vilka rätter vi åt så har Anne gjort en fin sammanfattning av hela menyn.
Jag hade gjort som förrätt en laxmousse som min mamma alltid brukar göra till jul, den är krämigt god och passar perfekt på en tunnbrödsmörgås.

Laxmousse (ca 6-8 portioner)

5 - 6 dl kokt flisad lax
1 - 1,5 dl majonäs
2 dl vispgrädde
2 msk senap
1,5 dl chilisås
1 dl finhackad dill
1,5 - 2 tsk italiensk salladskrydda
1 krm vitpeppar
6 - 7 gelatinblad

Blöt lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 20 minuter. Vipsa grädden, blanda samman fisk, grädde senap, chillisås, majonäs och kryddor. Jag är inte så förjust i majonäs så jag sätter till den sist och smakar av så att det blir lagom mycket. Krama ur gelatinbladen så mycket vatten som möjligt, smällt dem i panna på låg värme. Blanda ner gelatinet i moussen, rör kontinuerligt. Häll upp moussen i en form och låt den stå i kylen i minst fem timmar. Servera gärna laxmoussen med räkor, dill, och citron på en tunnbröds skiva.

2 kommentarer:

annamaria sa...

Vad skönt att slippa gipset! jag vet precis hur det är...har nyss varit gipsad och är nu opererad och högran funkar igen. Skönt är det!
Moussen ser underbar ut!

Dagmar - A Cat in the Kitchen sa...

Laxmoussen var supergod, den kommer jag definitivt att göra!