2008-01-12

Rödahavet



Till vår trettonrätters middag som jag pratade om tidigare så gjorde jag en Röda havet soppa, en krämig tomat soppa med krabba och kräftstjärtar. Soppan är nästan löjligt enkel att göra och blir väldigt god. Jag använde krabba och kräftstjärtar den här gången men den blir lika god med till exempel lax och räkor, det är bara att prova dig fram till vad som blir din favorit.

Soppa Röda havet (ca 4 - 5 portioner)

5 stora gula lökar (eller 10 små)
1 burk skalade tomater (400g)
1 fiskbuljong tärning
3 dl vatten
1 krm oregano
2 krm timjan
salt, peppar
3 dl torrt vitt vin
3 dl tomatjuice
Krabba ca 200g
Kräftstjärtar ca 200g
2 dl vispgrädde

Skala löken och om de är stora dela dem lite, bryn löken. Tillsätt de hela tomaterna med spadet, buljongtärningen, vattnet och kryddorna. Låt puttra i 10 minuter. Tillsätt vinet och tomatjuicen, koka upp igen. Sätt till krabban. Hit kan man förbereda, förvara soppan kallt tills det är dax. Vispa grädden. Hetta upp soppan till den första bubblan kommer, smaka av med mer kryddor om det behövs. Sätt till kräftstjärtarna och rör försiktigt ner den vispade grädden. Servera direkt.