2008-01-20

Special request: LångfilI dag är det dax att erkänna en av mina lite underligare matvanor, något som vissa av min kompisar tycker är bara äckligt och att jag är ett knäppo som äter det frivilligt.
Först lite bakgrund, jag äter gärna både fil och yoghurt, det är enkelt, går snabbt att äta och är gott. Just nu är min standard frukost banan, yoghurt och apelsinjos, och det har det varit ett bra tag, hmm.. kanske dax att byta. Men den allra bästa sortens fil är långfil, tveklöst godast alla kategorier. För er stackare som kommer från sydligare breddgrader och kanske därför missat denna fantastiska norrländska variant av fil kan jag berätta att det är en lite syrligare fil som är väldigt tjock och om man vispar den så kan man lyfta upp långa fil-trådar (tänk löst tuggummi) med skeden, där av långfil. Långfil är för mig en självklar sommar mat, men eftersom butikerna här i stockholm inte alltid tar in långfil så får man passa på när det finns.
Så till min specialitet, jag äter helst av allt min långfil med frosties, jupp du läste rätt, det är dom där cornflakesen med extremt mycket socker och en tiger på paketet. Inte nog med det så vill jag dessutom helst av allt ha någon slags korv till, rå falukorv på stor bit eller stekt prinskorv gärna skuren till grisar och med lite ketchup på, är det allra bästa. Nu vet jag att de flesta, eller alla, nä inte alla (hej lillasyster), rynkar på näsan och tänker fy va äckligt. Men ge det en chans det är bra mycket godare än vad det låter, för jag kan hålla med att det låter skumt, men det är toppen!

9 kommentarer:

Anne sa...

aaaah, tortyr! My eyes! Gaaaaaaaah!

Maggisen sa...

Ååååå långfil *suckar längtansfullt* Eller täte som mina mostrar sa... det är sååå gott, men hur få tag på det här nere i Småland? Nix, glöm det, det är bara att fortsätta längta... Men långfil med pepparkakor... *dräglar lite*

Dagmar - A Cat in the Kitchen sa...

Är det första april? Korv i filen, med frosties dessutom? :-D

Lena sa...

Anne: Mmmm... men du sa ju att du ville se...

Maggisen: Ååå.. va kul men någon som förstår att udda kombinationer med långfil kan vara hur bra som helst. Pepparkaka, hmmm... måste provas.

Dagmar: Nix, det är alldeles sant :)

Mamma Mat sa...

Nääää, långfil är inge favorit alls...

Mikael sa...

Men alltså, kunde man bara haft korven på en macka bredvid istället för _i_ filet så är jag helt med :)

Lilla syster sa...

Mums det var länge sen. Undra om jag kan övertala övriga familjen eller om jag får hälsa på mamma och pappa...

Anonym sa...

I'm Singaporean and have been in Sweden for about 5 years. And I must say that långfil is my absolute favourite fil at the moment. I also like Greek yoghurt, the one you use to make tzatziki (?) with. But långfil is special. I like the taste and especially the texture. It moves clean off the spoon when you lift it up and let it slide.

I too, feel that the stores in southern Sweden don't bring in långfil all that much, which really is a shame. So when there's långfil on the shelves, I end up buying 3 boxes at a time! *haha*

Cheryl

Susanna sa...

Jag forstar dej precis. jag kommer ihag att en kompis larde mej att ata ra falukorv till pannkakor (japp blandat med gradde och sylt). det e nanting med falukorv som ats till nat sott.