2008-09-14

Chokladkaka med HjortronmousseDen här väldigt goda men otroligt mäktiga kakan gjorde jag till vår kräftskiva hos Anne och Per. Jag använde hemkokt hjortronsylt och den var inte så söt, förutom sötman från hjortronen själva förstås, men använder man en väldigt söt sylt så kan det nog vara en god ide att använda lite mindre florsocker. För att det skulle bli lättare att få ut kakan ur formen på ett bra sätt så lossade jag botten från formen ordentligt och satte en "krage" av oh-film runt botten innan jag hällde på fyllningen, men det skulle säkert ha räckt att bara lossa botten lite. Kakan är som sagt väldigt mäktigt så den räcker till många, och blir det något över så klarar den sig någon dag i kylen eller lite längre i frysen.


Chokladkaka med Hjortronmousse

Botten:
110 g smör
2 1/2 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 mjöl
1 tsk vaniljextrakt
1 dl kakao

Fyllning:
3 gelatinblad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
ca 250 g hjortronsylt
1-1.5 dl florsocker

vitchoklad

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Tillsätt vanilj och kakao och blanda sist ner mjölet ordentligt. Bre ut smeten i en smord och bröad springform. Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Låt kakan svalna helt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa äggulor och florsocker luftigt, om din hjortronsylt är väldigt söt så använd lite mindre florsocker. Vispa grädden. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull tillsammans med 2-3 matskedar av sylten. Blanda ner det smälta gelatinet i resten av sylten. Blanda sylten och äggblandningen och vänd sedan ner grädden. Häll smeten över botten och låt stå i kylen (eller frysen om du vill ha en mer glasslik tårta) i minst fyra timmar men gärna övernatt. Garnera tårtan med lite riven vitchoklad innan servering.


2 kommentarer:

Martin sa...

Som vanligt gott då det är sött. Och 3 affärer var jag tvungen att besöka för att hitta den där vita chokladen i brådrasket.

Daniel Roos sa...

Här var det många godsaker roligt
:-)Hoppas du mår bra mvh Daniel