2009-01-10

Petits-choux med rökt älgTretton rätter på trettondagsafton är en liten mat tradition som vi (jag, Anne, Dagmar och Tesse med respektive) har hållit i gång några år. Det är alltid supertrevligt och maten är alltid helt fantastisk. Årets upplaga hade flera rätter med asiatiska influencer och en del exotiska drag i form av känguru, rökt älg och mexikanska räkor. Om du är nyfiken på vilka rätter vi åt så finns hela menyn att beskåda hos Anne.
Som förrätt hade jag med mig Petit-couxer som jag fyllde med en röra med rökt älgkött, äpple och pepparrot. Fyllningen var fantastiskt god så den kommer jag göra fler gånger. Den kommer att vara perfekt på en picknick baguett i sommar så den ska jag komma i håg. En annan sak jag också måste komma i håg är att Petit-couxer gillar inte att åka bil, de blir lessna då.

Petits-choux med rökt älg

Petits-choux ca 20st:
50 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg
salt

Fyllning till ca 10st:
100 g rökt älgkött
ett litet syrligt äpple (tex Granny smith)
en liten rödlök
10 g (ca) färsk riven pepparrot
färsk gräslök
2 dl creme fraiche
svartpeppar

Petits-coux: Koka upp vattnet och smöret. Sätt till mjölet lite i taget under omrörning, rör ordentligt tills degen släpper från pannan. Ta kastrullen från spisen. Sätt till äggen ett och ett och vispa kraftigt, gärna med elvisp. Fyll en sprits påse och spritsa ut på ett bakplåtspapper och strö över lite flingsalt. Grädda ca 20 minuter på 200 grader. Låt svalan helt på ett galler och förvara torrt fram till servering.
Fyllning: Strimla älgköttet, hacka löken och äpplet fint. Rör ner älgkött, äpple (ca 1dl finhackat), lök (ca 1dl finhackat) och pepparrot i creme fraichen. Klipp över gräslök och smaka av med svart peppar. Vid servering, skär upp petits-couxen och fyll med några matskedar fyllning, garnera med några strån gräslök.

2 kommentarer:

Dagmar - A Cat in the Kitchen sa...

Fyllningen var verkligen jättegod!

Daniel Roos sa...

Verkligen gott verkar det, jag är van att man har det som bakverk men det här var spänannde. Hoppas du mår bra mvh Daniel