2009-06-13

Anne's ChokladtryffeltårtaFör två helger sedan hade jag tårtkalas för några kompisar. Jag tycker det är roligt att göra tårta så det här var ett perfekt tillfälle att göra lite olika tårtor. Alla blev goda men flest glada tillrop fick, inte så förvånande, den här chokladtryffeltårtan som kommer från Anne's blogg. Jag har ätit den hemma hos henne och den är helt fantastisk, så jag tänkte att om mina experiment tårtor inte går hem så kommer i alla fall den här att göra det. Den är egentligen inte så svår att göra men det är lite skrämmande att man ska in med ett vattenbad i ugnen, men kan man komma över den delen så är belöningen nära. Det här är en fantastisk tårta som håller länge i kylen, om du nu lyckas få någon bit kvar att spara.


Anne's Chokladtryffeltårta


450 g mörk choklad, i bitar
225 g osaltat smör
6 stora ägg
50 g socker

Sätt ugnen på 225 grader och koka upp en stor gryta vatten, ca 2 liter. Smörj en form med löstagbar kant ordentligt med smör. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper som passar i botten på formen, tryck fast papperet i botten på formen och smörj papperet med smör. Klä formen med aluminium folie på utsidan, se till att det blir ordentligt tätt så ta gärna två lager.

Gör i ordning ett vatten bad och smält choklad och smör. Rör ihop ägg och socker i en annan skål. Värm äggblandningen över vattenbadet under omrörning tills det är ljummet. Vispa ordentligt, ca fem minuter, tills det är väldigt fluffig.

Blanda försiktigt ner äggsmeten med chokladen lite i taget, rör försiktigt tills det är helt blandat. Häll upp smeten i formen och ställ formen i en ugnsform eller långpanna, häll väldigt försiktigt det kokande vattnet runt formen i pannan. Ställ in i ugnen och grädda i 5 minuter. Efter 5 minuter, täck formen med aluminium folie och grädda ytterligare 10 minuter.

Ta ut formen och låt svalna ca 45 minuter till en timme. Ställ in formen i kylen i minst tre timmar men gärna över natten, så att tårtan blir fast. För att ta ur tårtan ur formen dra en kniv runt kanten och lossa försiktigt kanten, vänd tårtan på ett fat och lossa botten av formen. Ta bort papperet och vänd tillbaka tårtan på det fat du vill att den skall serveras på.

Servera tårtan med lite grädde, eller gör som jag garnera den med lite grädde. Tårtan håller sig flera dagar i kylen.

3 kommentarer:

LindaLustlig sa...

DEN HÄR känns verkligen som en utmaning... Och jag är redo för utmaningar, när jag blev klar med Mastern fick jag en knäpp och bakade i två dar, först när frysen var proppfull lyckades min man stoppa mig. Här känns det som mer pyssel, så jag är nog sysselsatt länge utan att vi svämmar över av kakor och bullar :-)

chili sa...

mysig blogg:) Glad midsommar!:)

Matlust sa...

Ser jätte god ut!