2009-12-23

Chokladkola



Nu är det sista julstöket klart och det är dags för en glögg och lite vila i soffan. Men om du inte kokat något julgodis, så är det här ett bra alternativ för att bli det enda. En härligt seg och god chokladkola, den tar ganska lång tid att koka, men sätt plattan på låg värme så kokar den sig sjäv medan du slappar i soffan.
God Jul!

Chokladkola

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
1 msk margarin

Klä en liten form ca 10 x 20 cm med smörpapper. Blanda samman allt utom ättiksprit och smör i en panna. Koka upp och rör om. Dra ner värmen och låt puttra i ca 90 minuter eller tills du kan göra ett bra kulprov. Kulprov: Droppa lite kola i ett glas med kallt vatten, om du kan rulla en liten fast kula av kolan är den klar. Då och då under koktiden droppa i lite av ättikspriten (totalt 1 tsk inte mer). När kolan kokat klart, rör ner smöret. Häll upp i formen och ställ svalt att stelna. Skär upp i små bitar och förvara svalt.

Inga kommentarer: