2009-12-28

SvartrotsgratängHar ni kvar en massa kallskuret från julbordet, och är trötta på att äta potatis till. Här är ett annorlunda och väldigt smaskigt alternativ att äta till både skinkan och laxen. Den håller sig bra i kylen några dagar och går utmärkt att värma upp, så gör en ordentligt stor gratäng så har du så den räcker lika länge som skinkan.

Jag har just packat mina sista prylar inför en resa till Las Vegas och LA över nyårs och tretton helgen. Det känns spännande och jag hoppas det blir skoj. Men det betyder att det blir lite tyst här ett tag igen, men kanske om ni har tur så kommer det nån uppdatering med nån mat bild i alla fall.

Svartrotsgratäng

ca 800 g svartrötter
2 gula lökar
1/2 citron
300g riven lagrad ost + lite extra att lägga ovan på (till exempel Greve)
1 1/2 krm vitpeppar
1 tsk salt
2dl creme fraiche
1dl mjölk
smör till formen

Fyll en stor skål med ca 2,5 L kallt vatten och pressa i citronen. Skala svartrötterna och skär tunna slantar. Lägg dem i citron vattnet. När du hanterar svatrötterna tänk på att de missfärgar fingrarna, så använd handskar om du vill undvika det. Strimla löken. Plocka upp svartrötterna och lägg dem tillsammans med löken i en stor kastrull med lätt saltat vatten och koka i ca 5 minuter. Häll av vattnet och blanda lök och svartrötter med den rivna osten, salt och vitpeppar. Sprid ut i en smord ugnsfast form. Blanda creme fraiche och mjölk och häll över, lägg lite riven ost ovan på. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 35 minuter.

Inga kommentarer: