2011-02-23

Kalljäst frukostbrödPå helgmornar är det mysigt att lyxa till det lite med extra god frukost. I bland blir det amerikan pancakes, ibland blir det scones. Men tyvärr inte så ofta nybakat bröd det tar lixom för mycket energi att ställa sig och baka när man precis vaknat. För att slippa ställa mig och baka nyvaken men ändå kunna njuta av nybakat frukost bröd så har jag ett par gånger provat att göra kalljäst bröd som förbereds kvällen innan och sedan gräddas på morgonen. De gånger jag provat har gett väldigt blandade resultat, men det här försöket blev riktigt bra, inte så perfekt luftigt som jag skulle vilja utan lite kompakt, men i alla fall ett riktigt gott frukostbröd.

Kalljäst frukostbröd

1/3 paket jäst
2 dl kallt vatten
1 1/2 msk olivolja
1 tsk salt
2 dl dinkelmjöl
~3 dl vetemjöl (manitoba cream)
sesamfrön

Smula jästen i en bunke. Tillsätt hälften av det kalla vattnet och lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet, dinkel mjölet och hälften av vetemjölet. Arbeta degen för hand eller med maskin, sätt till resten av mjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kanter. Ta upp degen och dela i tio delar, forma runda släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fukta en bakduk och lägg över plåten, ställ in plåten i kylen över natt. På morgonen, sätt ugnen på 250 grader, ta ut plåten från kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla bröden med lite kallt vatten och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills brödet fått en fin färg. Låt brödet svalna något innan det är dags för lyx frukost.

1 kommentar:

Dagmar sa...

Det är så otroligt smidigt med kalljäst frukostbröd! Jag fixade en sats igår kväll med ett liknande recept och det var gott att få nybakat bröd till frukost.