2006-08-23

SommartårtaFörst ut får bli en av mina favoriter. Den här tårtan den passar särskilt bra på sommaren då man har tillgång till färska hallon, givetvis går det lika bra med frysta men det blir ju lite blötare. Varianter på receptet finns i ett antal kokböcker, bland annat i "Sju sorters kakor" från Ica bokförlag där den kallas för Picocchiotårta.

Sommar tårta med hallon.

Till botten:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Till marängen:
2 dl socker
5 äggvitor

Fyllning:
Hallon
Vispad grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper. Smält smöret och låt svalna lite rör ner florsockret. Tillsätt äggulorna en och en och rör i mellan. Blanda ner mjöl, bakpulver och mjölk. Bred ut smeten i plåten. Vispa äggvitorna och sockret till hårt skum. Bred ut marängsmeten lite ojämnt ovanpå smeten i formen. Grädda i mitten eller undre delen av ugnen i 20 minuter eller tills marängen fått färg. Låt kakan svalna lite och dela den mitt itu på längden. Vispa grädden och bred ut på en av delarna strö över hela hallon, lägg den andra delen ovanpå. Bred ut resten av grädden ovanpå och garnera med hallon.

1 kommentar:

karin sa...

Det här är en av mina favoriter också! Jag åt den senast till midsommar med jordgubbar, mums!
Det roliga med denna tårta är att innan jag hittade den i 7 sorters kakor så fanns den i bekantskapskretsen under en mängd namn som Brittatårta, Lenatårta, Mariatårta etc Jag har tom sett den i en amerikansk kokbok som Svensk tårta