2007-01-14

Kavringscheescake med löjromDet här receptet hade jag sparat från en gammal Allt om Mat tidning och egentligen tänkt prova göra som en sommar tårta att ha före grillat kött eller så. Men nu hittade jag det då det var dax att fundera ut något till 13 rätter på trettondagsafton så då fick den bli en god förrätt till det i stället. Är du nyfiken på vad annat som fanns på menyn kan du se den fina orginal menyn hos Anne.

200g kavring kantskuret
75g smör
4 gelatinblad
2 1/2 dl creme fraiche
300g Philadelphia ost
2 små röd lökar
salt
vitpeppar

Till servering:
löjrom
rucolasallad
örtolja

Ta en liten form med löstagbar kant och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Smält smöret och mixa kavring och smör till en deg. Tryck ut kavringsdegen i formen. Lägg gealtinblanden i blöt i kallt vatten. Hacka rödlöken väldigt fint. Blanda samman Philadelhia ost, creme fraiche, lök, salta och peppra efter behag. Smällt gelatinbladen på svag värme i några matskedar av ostblandningen. Blanda sedan ner det i resten av ost blandningen och bred ut massan över kavringsbotten. Ställ tårtan kallt i kylen i några timmar.
Örtolja till serveringen får du genom att mixa några matskedar av en god olivolja med lite färska kryddor, till exempel timjan, basilika och gräslök. Vid serveringen så ringla lite olja på en tallrik lägg på lite rucolasallad. Skär bitar ur cheeskaken med en vasskniv och lägg ovan på salladen, lägg en klick löjrom på toppen.

1 kommentar:

Christina W sa...

Det där lät riktigt gott. Måste jag prova.