2007-01-17

Whiskeyflamberad oxfilé



Nu är det hög tid för varmrätten från vår 13 rätters middag som jag berättat om tidigare, både här och på min vanliga blogg. För köttet och såsen utgick jag från ett gammalt recept på entrecote som jag tror ursprungligen kommer från Effies vänner. Tips på potatismoset fick jag av mamma som gjorde ett liknande till nyår.

Köttet:

4 skivor oxfilé
1 dl whisky (vad som helst funkar men vi använde Tamnawulin, det blev gott)
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
3 tsk ljus fransk senap
3 tsk torkad dragon
3 msk hackad persilja


Skär rumstempererat kött i 2,5 - 3 cm tjocka skivor. Krydda med nymalen svartpeppar. Stek köttet några minuter på varje sida, lite längre tid behövs om du inte vill att det skall vara rosa i mitten. Salta köttet lätt. Stäng av fläkten och lyft pannan från värmen. Häll över whiskyn och tänd på (akta fingrarna). Skaka panna lite och låt brinna tills lågorna är låga. Släck med ett lock.
Blanda samman crème fraiche, grädde, senap, dragon och persilja i en bunke och häll det över köttet i stekpannan. Rör om och låt koka upp, smaka av med salt och peppar.

Potatismos:
ca 10 medelstora mjöliga potatisar
2 dl vispgrädde
ca 300 g chevre
muskotnöt
salt
vitpeppar
rivenost

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Slå av kokvattnet låt det rinna av ordentligt. Mosa eller pressa potatisen (här är elvispen ett bra redskap) vispa i grädden. Smaksätt moset med smulad chevre, muskotnöt, salt och en aning vitpeppar. Spritsa moset i portions formar, täck med riven ost och gratinera i ugnen på 200 grader tills osten smält och blivit lite brun.

Om du vill förbereda den här maten går det alldeles utmärkt, stek köttet färdigt och blanda ihop ingredienserna till såsen. Gör moset färdigt fram till gratineringen. Så när gästerna kommit behöver du bara sätta in moset i ugnen, flambera köttet hälla på såsen och låta det koka upp. Klart!

Inga kommentarer: