2012-07-10

Två sorters sill


Jag brukar inte äta sill annat än till jul och midsommar. Inte för att jag inte gillar det, för det gör jag, utan för att det bara blivit så. Men i år till midsommar så slog det mig att sill är ju grym sommarmat så varför vänta ända till jul med att äta mer sill, nä mer sill ska det bli i sommar. Vi köpte nyligen två sorter från Fiskexporten en som kallades Kiviks äpple/currysill och en som kallades Varbergs drömsill. Båda två var goda men drömsillen var toppen, testa den. Men vill du hellre blanda din egen så kommer här recepten på de två sorterna som jag gjorde till midsommar, båda två är sjukt goda så bilderna gör dem inte rätta. Den översta är Sill med citron och örter och den nedre är Västerbottensill.

Sill med citron och örter

1 1/2 burk 5 minuters sill 
2 dl gräddfil 
en medelstor citron
ca 1/2 dl dill
ca 1/2 dl gräslök
nymald vitpeppar (6-10 korn)

havssalt
Låt sillen rinna av ordentligt i en sil. Skär sillen i mindre bitar ca en och en halv cm breda. Hacka dillen och gräslöken. Skölj citronen ordentligt och riv skalet på ett fint rivjärn. Blanda gräddfil med citron och örter, vänd ner sillen och smaka av med vitpeppar och salt.

Västerbottensill 


1 1/2 burk 5 minuters sill
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 ägg
3/4 dl majonäs
ca 2 dl riven västerbottenost
ca 1/2 dl dill
ca 2 tsk dijonsenap
ca 1 krm cayennepeppar

Koka äggen så de blir hårdkokta ca 10 minuter. Låt sillen rinna av ordentligt i en sil. Skär sillen i mindre bitar ca en och en halv cm breda. Hacka dillen, skala äggen och skär i mindre bitar. Blanda yoghurt med majonäs, ost , dill, senap och cayennepeppar. Vänd ner äggen och sillen och smaka av med eventuellt lite mer senap och cayennepeppar.


Inga kommentarer: