2007-10-31

Pumpkin pie.I helgen fick jag ett komma i höst stämnings ryck, och efter som det är Halloween i dag, allhelgona till helgen och inte särskilt långt efter det thanksgiving, så passar det väll bra att göra en riktigt pumpkin pie. Jag har ätit pumpkin pie ett par gånger i USA och Canada men gillade det inge vidare, så därför har jag heller aldrig gjort någon, men oftast så är ju det man gjort själv godare så ett försök får det i alla fall bli. Jag gjorde min paj från en pumpa som jag kokade i mikron, vilket gick utmärkt, men det går säkert lika bra med pumpa på burk om man kan hitta det någonstans. Hur smakade det då, jo inte äckligt som jag faktiskt hade trott, det var faktiskt helt okej. Inget jag kanske skulle vilja äta ofta men helt okej. Mina arbetskamrater, både svenska och amerikaner, tyckte den var god så kanske är jag som inte riktigt är nån pumpkin pie fan.

Pumpkin pie

Pajdeg:
200 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning:
1 liten pumpa
1/2 dl farinsocker
1/2 dl socker
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde

Blanda samman mjöl och smör till degen sätt till vatten efter behov, låt degen ligga i kylen en stund innan du trycker ut den i formen. Låt degen gå upp ordentligt på kanterna av pajformen.
Tvätta pumpan och dela den, ta bort frön och det trådiga innanmätet. Koka pumpan på spisen, eller om du vill kan du koka den i mikron det gjorde jag och det gick finfint. Lägg i så fall pumpan i en mikroskål med lock och häll i lite vatten, kör på full effekt tills pumpan är mjuk och köttet går att skrapa loss. Kör pumpaköttet i en mixer så att det blir en fin pure. Blanda pumpamoset ca 3dl med kryddorna och sockret. Vispa ägg och grädde, blanda med pumpamixen. Häll i fyllningen pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen på 200grader i ca 50 minuter.


Det är något visst med pumpor, de har så härlig form och färg.

3 kommentarer:

Mamma Mat sa...

Det var verkligen många år sedan jag åt pumpkin pie, och när jag såg ditt recept blev jag hur sugen som helst. Kommer också plötsligt ihåg att det var ett par år sedan jag också åt Mississippi Mud Pie. Får nog fixa ett recept även på det...

Dagmar - A Cat in the Kitchen sa...

Jag har aldrig provat pumpapaj, men nu blev jag inspirerad att baka en och testa!

annamaria sa...

Jag tycker det är svårt att hitta pumpa - i all fall här på "vischan". Får leta lite till.