2007-10-04

Kanelbullar.


I dag 4 oktober är det kanelbullens dag, så jag hoppas att ni alla fått åtminstone en liten bulle till kaffet i dag. Jag gillar att baka just bullar, jag brukar bli alldeles lugn och harmonisk av det och dessutom så luktar det ju så underbart gott länge efteråt att det blir lite extra hemtrevligt på köpet. Jag bakar förstås helst kanelbullar, men ibland brukar jag byta ut kanelen mot kakao vilket blir väldigt gott och en bra variation till klassikern.

Kanelbullar ca 80st

300 g smör
1 L mjölk
2 paket jäst
2 dl socker
1 tsk salt
ca 2kg vetemjöl
smör, kanel och socker till fyllning
pärlsocker
ägg till pensling

Smält smöret och blanda med mjölken, värm blandningen så den blir 37 grader. Smula sönder jästen och lös upp den i vätskan, tillsätt socker och salt. Blanda i vetemjöl allt eftersom tills du får en slät och fin deg. Jobba degen ordentligt och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda degen ordentligt på mjölat bakbord, dela degen i tre mindre delar. Kavla ut till en stora rektangel. Bred på ordentligt med smör på degen och strö över generöst med socker och kanel. Rulla i hop till en lång rulle och skär i lagom tjocka bitar. Lägg bitarna i formar och låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på. Grädda i ca 5minuter mitt i ugnen på 250 grader.

2 kommentarer:

Imo sa...

Åh, det ser jättegott ut. Jag har inte fått en endaste bulle på hela veckan! Jag kanske får smyga in i ditt kök och norpa en :)

annamaria sa...

Ville bara säga att du har en trevlig blogg!