2008-01-27

Zereshk-Polow



I höstas hade vi International dinner på jobbet, då alla tog med sig en maträtt från sitt land. En av mina favorit rätter från den kvällen var en persisk maträtt som kallas Zereshk-Polow, eller på engelska Barberry-rice. En för mig helt ny smakupplevelse, krispigt ris med kyckling och en kombination av surt, sött och saffran, underbart gott något som bara måste upplevas. Padideh som är världens snällaste gav mig receptet så att jag kunde prova att göra det själv. Själva tillagningen var inte särskilt komplicerad, det var däremot lite knepigare att hitta de särskilda bären som på svenska kallas berberis eller surtorn, inget de har på mitt Konsum. Men efter lite detektivarbete hittade jag dem tillslut på Kista Grossen. Jag delar med mig av Padidehs orginal recept på engelska (förlåt ni som inte gillar matlagning på annat än svenska), jag följde det helt med den lilla avvikelsen att jag tog lite mer av bären (de är så härligt sura) och lite mindre smör. Mmmm... mums!

Zereshk-Polow (Barberry-Rice)

Ingredients : 4 Servings
1. Basmati or long grain rice: 800 gr (200 gr for each)
2. Barberries (zereshk): 8 spoons (2 for each)
3. Butter: 200 gr
4. Sugar: 8 spoons (not full) (2 for each)
5. Saffron: ½ teaspoon
6. Hot water: 2 spoons
7. Chiken: better to have file: 800 gr (200 gr for each)
8. Onion: 1 large
9. Salt, Black pepper, Curry: arbitrary amount
10. Cooking oil (better to have olive oil): sufficient amount
11. Water: 250 ml

1. Polow
The preparation of polow results in a delicious non-sticky rice. Wash rice twice and soak in salted warm water for 3-4 hours, then drain the water. Pour water in a large non-stick pan until it is half-full and bring it to a boil. Add rice and a spoonful of salt and continue boiling until rice slightly softens. Pour rice into a drain and wash it with slightly warm water. Pour a few spoonfuls of cooking oil into the pan and add rice. Pour a few more spoonfuls of oil over rice. Cover the pan and cook over low heat for about half an hour. If cooking time is increased, delicious crispy layer of rice (called ta-dig) will form at the bottom of the pan.

2. Barberries (zereshk)
Wash barberries (zereshk) twice and add sugar and fry in butter over medium heat for about 3 minutes. Pour saffron in a small bowl and add hot water and mix it separately then add into the barberries pan.

3. Chicken
Cook chicken with Onion, Salt, Black pepper, Curry and oil with 250 ml water separately for about half an hour.

Now everything is ready. Just put them together and ENJOY your dish!

2 kommentarer:

Anne sa...

Åh, det låter jättegott! :)

Anonym sa...

Jag har hittat bären på Willys i Skövde, de lär finnas på Willys på fler ställen. Där låg de, såg ut som torkade tranbär, bland allehanda vinbladsdolmar och turkisk pickles och burkhummus och ajvar.

Nu ska jag prova! =)