2008-07-06

4:e Juli KnytisI Fredags firade vi 4:e Juli med Amerikansk knytkalas hemma hos Anne och Per. Super trevligt med massor med god mat, faktiskt så var det så mycket mat att vi kunde utan problem ha varit dubbelt så många. Jag hade med mig ribs och jello med jordgubbar och blåbär. Är du nyfiken på en fullständig redovisning av vad som stod på bordet så titta in hos Anne.

Ribs, jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag bestämde mig för det. Eller jo det gör jag visst, jag tänkte på de goda ribs man kan få på O'learys eller på Texas Long Horn, med massor med god BBQ sås. Det jag för stunden lyckades förtränga är att jag gillar inte griskött, jag har väldigt svårt för de flesta typer av griskött just för att det luktar (och smakar) gris. Fläskkotlett är helt uteslutet och att göra något med fläskfärs går bort, jag kan däremot klara fläskfilé beroende på hur den är tillagad. Bacon och skinka som är ordentligt rökta fungerar däremot fin fint, ingen gris lukt där inte.

Därför är det lite av ett mysterium varför jag gav mig in på detta med att göra ribs. För, Oh my God! det luktade ju så att jag trodde jag skulle svimma. Inte nog med att det luktade hemskt när det var rått och jag var tvungen att fixa till bitarna, dra bort hinnor och skära bort lite fett (vilket jag nog inte gjorde ett så bra jobb med, men jag stod bara inte ut), när det började koka blev det ju om möjligt ännu värre. Hela huset luktade kokt gris. På grund av denna något traumatiska luktupplevelse, kunde jag inte riktigt på ett rättvist sätt bedöma om smaken var värt allt, men det jag kan säga med säkerhet är att BBQ såsen var god.
Så om du är modig, prova gärna receptet finns nedan.Coca Cola kokta BBQ ribs.


ca 2kg spareribs
ca 1,5 L Coca Cola

BBQ sås:
2.5 dl tomatpuré
3 msk äppelcidervinäger
4 tsk worcestersås
ca 4 krm spiskummin
ca 4 krm cayennepeppar
ca 3 krm röksalt
ca 3 krm tabasco
svartpeppar

Lägg ribsen i en stor panna och häll på colan tills den täcker, koka i ca 40 minuter. Ta upp ribsen och lägg dem på en ungsfast form. Reducera colan tills det är ca 2dl kvar av vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna till BBQ såsen och koka upp, låt puttra några minuter och smaka av, tillsätt mer kryddor om det behövs. Pensla över ordentligt med BBQ sås på ribsen och grilla dem i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter, vänd efter halva tiden. Pensla vid behov på mer BBQ sås.


En något mer lättfixad efterrätt, dagen till ära en blå-röd-vit yello.
Hallon yello med färska jorgubbar och blåbär, och till det vispgrädde.

3 kommentarer:

Kinna sa...

Wow, tänk att du tillagade något som du inte gillar...Det är faktiskt så att vissa grisar luktar väldigt illa. Galtar som inte är kastrerade har en hemskt lukt som inte jag heller gillar. Synd bara om du inte gillar en helt normal fläskfilé, men ibland funkar det inte. =) Må gott!

KarinW sa...

De där ribsen vill jag testa de ser smarriga ut! Mycket annat gott hos dig också,tittar in igen!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.