2009-03-08

EspressokakaJag har känt mig lite vissen de senaste dagarna. Inte jättesjuk så att man bara kan ligga still och göra ingenting och inte pigg och glad, utan så där lite halv sjuk. Ont i halsen och lite snuvig och tung i huvudet, precis så frisk att man kan göra allt man borde men så pass sjuk att man inte har nån lust att göra nått alls. Så för att pigga upp mig lite så tänkte jag i går att jag skulle baka en kaka, och vad piggar upp bättre än espresso. Tyvärr har jag ingen espresso maskin så jag fick gå till Micke och "låna" en dubbel espresso för han har en toppen maskin.
Ovan på kakan hade jag tänkt ha choklad sås, en sås som jag gjort massor med gånger, men jag måste ha varit sjukare än jag trodde för den första omgången blev bara vatten. Omgång nummer två stelnade samma sekund som den hamnade på kakan, den hann inte ens rinna över kanten. Så den blev inte så blank och fin som jag tänkt. Men ni är förhoppningsvis inte lika tunga i huvudet som mig så det kommer nog gå fint om ni vågar prova. Kakan då, jo den blev god, inte stående ovationer direkt, men då jag väl smakade den så var jag inte sugen på espresso längre. Men den det rosa dekorationerna som jag sprinklade på var fina och piggade upp :)

Espressokaka
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
3/4 dl espresso

Chokladsås:
50 g smör
2 1/2 msk sirap
3/4 dl socker
2 msk kakao

Smält smöret och rör ner ägg, socker, och espresso. Sikta ner mjöl och kakao och blanda ordentligt. Häll upp smeten i en smord och bröad form. Grädda ca 20 minuter på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna till glasyren i en panna, låt koka upp under omrörning och låt bubbla i någon minut. Låt Chokladsåsen svalna lite så att den tjocknar lite innan du häller den på kakan. Servera med en klick grädde eller lite vanilj glass.

3 kommentarer:

Dagmar - A Cat in the Kitchen sa...

Mmm, jag hade gärna tagit en bit :-) Hoppas att du mår bättre!

Jessica sa...

Det där låter som en riktigt smarrig kaka.

Ullis sa...

Ooo , det lät god. Synd att jag är en sån katastrof på att baka. Men den där måste jag nog nästan försöka mig på iaf