2011-08-12

KrusbärskakaDet känns som om sommaren är slut, regn och kallt. Det är till och med torra löv på gatan utanför mitt hus. Jag är inte riktigt beredd på höst ännu, det är inte det att jag inte gillar höst. För det gör jag, skulle nog säga att det är min favorit årstid. Men det är så många somriga saker jag inte hunnit med än, men de får väll sparas till nästa år.

Det här är en krusbärskaka som jag gjorde när sambons mamma och syster kom på besök. Den var ett experiment som lyckades riktigt bra. Men den var helt klart godast första dagen, så se till att ladda upp med stort fika främmande så går den nog åt. Jag använde den krusbärssylten som jag kokat tidigare, men jag är övertygad om att kakan blir lika god med hela krusbär, eller varför inte rabarber. Till sist en liten varning, receptet på toppingen är precis som jag gjorde det, men det blev väldigt väldigt mycket, så jag använde ungefär 2/3 av det. Så om du vill kan du med fördel reducera mängden.

Krusbärskaka

Botten
3 ägg
2 dl socker
150g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl krusbärssylt (eller hela krusbär)

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna lite blanda ner smör och mjöl till en jämn smet. Häll upp i en form med löstagbar kant blanda allt. Om du använder krusbärssylt så klicka ut den i formen och rör ner den lite slarvigt i smeten så den blir lite marmorerad. Grädda mitt i ugnen i 20 min på 200 grader.

Topping
50 g smör
1 dl socker
1/2 dl lätt grädde
1 dl sirap
120 g kokos
Under tiden kakan gräddas så förbered toppingen. (Obs att detta receptet ger mycket topping) Blanda alla ingredienserna utom kokosen i en kastrull, värm och rör om kontinuerligt tills du får en slät smet. Sätt till kokosen och koka upp. När kakan varit 20 minuter i ugnen, ta ut den och häll över toppingen, grädda ytterligare 15-20 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.

5 kommentarer:

spabad sa...

de där receptet måste jag spara. Jag har 3 stora krusbärsbuskar på min trädgård som jag inte visste vad jag skulle göra med. Men nu vet jag ju :) Tack så jätte mycket.

Lena sa...

Spabad, de var så lite :)

rorro o matte sa...

ohh ser gott ut!!:D och somrigt!:)

fin blogg!!

titta gärna in på vår blogg också
!:)

www.rorroomatte.blogspot.com

kram!

rorro o matte sa...

sv:
tack!
jo jag vet man kan sitta hur länge som helst å leta bilder o de finns så många fina bilder också!!:D

TRABAJO ARTESANO sa...

UMMMMMM

I invite you to my new blog.
The perfect gift. http://trabajoartesano.blogspot.com