2011-12-20

Hasselnötsbiskvier (försök 2 o 3)


Mitt första försök att göra biskvier blev inget vidare. Så efter ett snabbt besök på coop och efter att ha konsulterat internet och moster började jag om. I mitt andra biskvi försök ökade jag mängden äggvita i "nötkakor" receptet, vilket gjorde att jag fick ett par bottnar som såg helt okej ut men tyvärr även en del alldeles för platta. Så i försök tre använde jag bara äggvita och försökte göra ganska "höga" klickar. Det funkade riktigt bra, men tyvärr är det inte idiotsäkert så några av mina bottnar blev för platta för att kalla biskvier. De här bottnarna är jättegoda och smakar precis som jag minns att de borde, kanske är de lite hårdare än vad jag skulle vilja men hur jag ska lösa det får bli en senare fråga. Just nu är jag glad att ha lyckats åstadkomma något som faktiskt ser ut som hasselnötsbiskvier.

Hasselnötsbiskvier

200g hasselnötter
2dl socker
1 dl äggvita (ca 3-4 äggvitor)
100g smör
ca 2 1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
ca 400g Choklad (mörk eller ljus efter din egen smak)

Mal nötterna i en mixer eller med en kvarn lite i taget tills du har ett fint mjöl. Sila nötmjölet så att du blir av med större bitar och mal dem igen. Vispa äggvita och socker pösigt. Rör ner nötmjölet lite i taget tills du får en smidig smet. Klicka ut smeten i små högar på en plåt och grädda 10-12 minuter på 200 grader. Låt biskvibottnarna svalna helt innan du täcker dem med smörkräm. Låt smöret smöret bli rumstempererat så är det lättare att röra ihop smörkrämen. Blanda smör, florsocker och kakao, vispa ordentligt tills du har en smidig och luftig kräm (det kan ta ganska lång tid att få den bra i konsistensen så använd gärna elvisp). Bred ut smörkrämen på biskvibottnarna och försök forma en rund topp mitt på. Kyl biskvierna i kylen eller frysen en stund innan du doppar dem i choklad. Smält chokladen i mikrovågsugn eller på vattenbad. Rör lite i chokladen så den inte är så varm. Doppa biskvierna i chokladen och lägg på en bricka för att svalna. Biskvierna håller sig bra i ungefär en vecka och de går utmärkt bra att frysa.

3 kommentarer:

Anne sa...

De blev så SJUKT goda. Gissa om jag är glad att ha några i frysen.. måste försöka själv nån gång. Jag har nåt recept på nötkakor med aningens vetemjöl i, kanske det kan hjälpa dem att hålla formen..?

Lena sa...

Ja jag hr också funderat på om lite mjöl skulle kunna hjälpa till, så jag tror jag ska prova det nästa gång :)

Dagmar sa...

De var verkligen supergoda!!!