2011-12-23

Mintkyssar


P gillar mintgodis, han kan smaska i sig en hel rulle strong utan att blinka. Å när vi åt julbord på Cedergrenska tornet här om helgen så hade de grymt goda mintkyssar. Var på älsklingen undrar om vi (läs jag) kan göra dem hemma. Så varför inte... mintkyssar är ganska enkelt att göra. Menom du ska prova, gör inte som jag gjorde, jag köpte mint essence på ICA. Fel, riktigt fel! Den har för mesig mintsmak så man måste ta massor, så pass mycket att de blev lite knepiga i konsistensen och inte så vita som de borde vara. 
Så ännu så länge är det int helt klart om "en tjej i min ålder" kan göra mintkyssar.... 

Men är det så att du råkar ha riktigt mintolja i skåpet, så hinner du utan problem röra i hop ett julgodis till. Hoppas att ni alla får en underbar jul! God Jul!

Mintkyssar

1 tsk ättikssprit
4 dl florsocker
1 dl vatten
10-15 droppar pepparmint (efter din egen smak)
100 g mörkchoklad

Mät upp florsocker, ättikssprit och vatten i en kastrull. Koka upp och låt små koka tills du kan göra ett tråd prov, dvs lägg en droppe mellan fingrarna (akta det är varmt!!) och prova om du kan dra trådar, då är det klart, eller kör med en termometer till 115 grader. När massan kokat klart, häll över till en bunke och rör om med en visp så massan svalnar lite. När den svalant något så sätt till pepparmint (använd riktigt mint inte ICAs skräp essence) och fortsätt röra om så att du får ner luft och smeten blir vitaktigt. Klicka eller spritsa ut på ett bakplåtspapper och låt det stelna. Smält chokladen i mickro eller över vattenbad. Spritsa en prick choklad i mitten av varje mintgodis, låt chokladen stelna. Förvara i en burk i kylen.

3 kommentarer:

Dagmar sa...

Superfina!! Du har bevisat att en tjej i din (vår :-) ) ålder definitivt kan göra mintkyssar trots att essensen var lite knepig :-)

Lena sa...

Du är så snäll Daggis. Tack!

Erika sa...

Dessa skall jag pröva, älskar mintiga, chokladiga, små mumsbitar till kaffet!