2007-04-28

Farmors bondkakor













Min farmor gjorde de bästa bondkakor man kan tänka sig. Men hon delade aldrig riktigt med sig av hemligheten hur hon egentligen gjorde. Jag har försökt ett par gånger att återskapa dem och det här är nog så nära som jag kommer, tror jag i alla fall.

Farmors bondkakor

2 hg margarin drygt
2 dl socker
4 1/2 dl mjöl
2 1/2 msk sirap
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 dl skållad och hackad mandel

Låt smöret bli rumstempererat. Blanda socker och smör tills det blir krämigt. Sätt till de övriga ingredienserna, blanda ordentligt. Häll i mandeln sist rör in den i degen. Forma två rullar av degen och låt dem ligga en liten stund i kylen. Skär skivor ca en halv centimeter tjocka, lägg på bakplåtspapper och grädda på 200 grader. Kakorna håller sig knapriga och goda länge i en lufttät burk.

1 kommentar:

natz sa...

vad fina de blev! jag har aldrig lyckats göra småkakor, men jag blev sugen på att göra ytterligare ett försök nu... :)