2009-02-14

Dumle pannacottaI dag är det alla hjärtans dag, och blomsterförsäljare och chokladtillverkare över hela landet skakar förmodligen av lycka. Men prova i stället för en blomma att laga en god middag till din älskling, jag tror att det är mer uppskattat. Glöm inte att göra något riktigt söt och gott till efterrätt, panacotta kanske. Det är både underbart gott och riktigt enkelt att göra. Gelatin blad låter säkert för många lite skrämmande, det tyckte i alla fall jag tidigare, men det är mycket lättare än man tror, jag lovar. Prova får du se.


Dumle pannacotta

(4 portioner)

4 dl grädde
2.5 gelatinblad
20 st dumle kolor
kiwi eller annan frukt till garnering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skär varje kola i tre eller fyra bitar. Koka upp grädden. Sänk värmen eller ta bort pannan från plattan och lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Det kan vara lite svårt att få all kolan att smälta helt men ha lite tålamod och rör rör rör, eller ta fram en sil. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem försiktigt på låg värme. Blanda ner gelatinet i panacottan och rör ordentligt. Häll upp pannacottan på portions formar och låt den stå i kylen och stelna ett par timmar, innan servering. Servera med några skivor kiwi eller någon annan frukt.

2 kommentarer:

Linda sa...

Gah jag måste börja laga dina efterrätter (och annat också) snart!! Det är verkligen matporr - som känns på en lagom nivå. Det känns som om man faktiskt skulle kunna laga dina rätter även fast man bara är en vanlig dödlig.

Kan man använda gelantingpulver istället för gelantinblad?? Jag brukar försöka fuska med det istället, för jag är precis som du skriver rätt livrädd för gleantinblad!

Lena sa...

Det mesta jag gör är inte alls svårt att göra, jag gillar enkla saker så du kommer klara det galant.

Självklart kan du använda pulver, tror det finns nån konverterings tabell på paketet om jag inte mins fel. Men jag lovar blad är mycket mer behändigt. Jag var rädd för bladen förut men nu skulle jag aldrig använda pulver igen.