2009-02-03

Punch flamberad pannacottaJag har varit lite frånvarande här ett tag. Sorry för det, men det har varit lite mycket både här och där som tagit min tid i anspråk. Förmodligen kommer det att ta mer av min tid men förhoppningsvis så blir det lite tid över till matlagning ändå.
Här kommer i alla fall efterrätten som jag gjorde till våra tretton rätter på trettondan. Kommer ni i håg? Inte? Anne har en genomgång på alla rätterna, här. Det är en vitchoklad och punch pannacotta ovan på björnbärs gelé som sedan flamberas med punch. Punch brinner ganska bra om den är lite varm, men den brinner bättre om ytan är lite större, så vi hade lite svårt att riktigt se elden i våra pyttesmå smak portioner, men aj! den var varm i alla fall.

Punch flamberad pannacotta
8st pytte portioner eller 4st lite större

2 dl björnbär
2 msk vaniljsocker
3 dl grädde
3 msk punch
3 gelatinblad
50 g vitchoklad
Punch till flambering

Lägg ett av gelatin bladen i blöt i kallt vatten. Mosa björnbären med vaniljsockert, använd gärna en mixer så att det blir ett slätt mos. Värm några matskedar av björnbärs moset. Krama ur gelatinbladet och smält det försiktigt i det varma björnbärsmoset. Blanda ner gelatin blandingen i resten av bärmoset rör om ordentligt. Fördela i portions formar och låt stå i kylen i några timmar. Lägg de resterande två gelatin bladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden och punchen. Sätt till chokladen och rör om tills den har smällt ordentligt. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden, rör om ordentligt. Fördela pannacottan ovan på björnbärsgelen, och låt stelna i kylskåp i några timmar. Ta fram pannacottan en stund före servering så att den inte är kylskåpskall. Toppa med lite ljummen punch, precis så mycket att ytan täcks. Flambera och servera.

Inga kommentarer: