2007-08-11

Rabarber paj


Receptet på den här vackra och goda pajen med rabarber och ananas kommer från Dagmar, A cat in the kitchen . Hon skrev om den här pajen i november, och sedan dess har jag varit sugen på att prova. Men var kan man hitta rabarber mitt i vintern? Inte i min Konsum i alla fall. Men nu när det är sommar och gott om rabarber så har jag tagit chansen. Wow, vilken paj! Kombinationen rabarber och ananas är fantastisk, tack Dagmar för ett toppen recept.
Dagmars original recept var på engelska så jag postar min översättning till svenska för den som föredrar det, jag använde krossad ananas i stället för ringar som i orginalet och det gick bara fint.

Rabarber och ananaspaj


Deg:
5 1/2 dl vetemjöl
200 g smör
6 msk florsocker
ca 3 msk vatten

Fyllning:
450g rabarber
250g krossad ananas
ca 1dl vetemjöl
2 1/2 dl florsocker

Blanda mjöl, socker, florsocker och smör så att det blir en smulig deg, sätt till vattnet lite i taget och blanda tills det blir en fin slät deg. Pressa ut degen i en form med löstagbar kant, men spara lite av degen i kylen till att göra ett lock av. Låt degen vila i kylen en stund. Grädda pajskalet på 200 grader i 10 minuter. Förbered fyllningen. Skölj, och skala rabarbern. Skär rabarbern i små bitar. Blanda rabarber, ananas, vetemjöl och florsocker. Häll fyllningen i det gräddade pajskalet, kavla och skär tunna band av den kvarvarande degen och lägg den som ett lock på pajen. Grädda på 175 grader i ytterligare 40-50 minuter i nedre delen av ugnen. Servera pajen med vaniljsås eller glass.

2 kommentarer:

Maja sa...

Låter gott!=)

ulrika_m sa...

Så! *borstar av händerna från allt mjöl* Nu har jag följt receptet till punkt och pricka och pajen står i ugnen. Ser smaskigt ut redan nu, synd bara att jag inte hade såna tjusiga röda raberber som du! Men smaken är säkert OK ändå ... Tack för "normala", spännande och användbara recpet på bloggen!