2007-08-17

Västerbottenpaj



Förra helgen var vi bjudna på kräftskiva hos Anne och Per. Det var ett hejdundrande partaj med god mat och gott sällskap. Anne hade bakat ett jättegott bröd med dill i och bjöd på kräftor med egen lag. Martin hade med snaps som han smaksatt med jordgubbar och citron, den var väldigt uppskattad. Jag hade med mig två västerbottenostpajer som passar toppen till kräftor.

Västerbottenpaj

Deg:
3 dl vetemjöl
175 g smör
0.5 dl kallt vatten

Fyllning:
3 st ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven västerbottenost (gärna lite mer..)
1 nypa cayennepeppar

Blanda mjölet och smöret till en grynig massa, sätt till vattnet lite i taget och arbeta till en slät deg. Tryck ut i en pajform och ställ kallt i ca 60 minuter. Vispa ägg och grädde. Sätt till osten och cayennepeppar. Fyll pajskalet och grädda på 180 grader i ca 25 minuter, tills pajen fått fin färg. Pajen är god både kall och varm och smakar utmärkt tillsammans med romsås, rökt lax eller kräftor.

Inga kommentarer: