2007-08-31

Smurfmuffins.


Vad göra om man har några äggulor över och inget annat du vill prova än den coola karamell färgen som du köpte i USA i sommar? Jo, smurfmuffins, färgglada kreationer mest på skoj men som blev helt okej.

Smurfmuffins

1 dl socker
2 äggulor
100 g smör
2 dl mjöl
2 tsk ofärgad kakao
2 tsk bakpulver
3 msk mjölk
1/2 msk vaniljextrakt
karamell färg

Glasyr:
florsocker
citronsaft
karamellfärg

Vispa ägg och socker, smält smöret och häll i det tillsammans med mjöl, ofärgad kakao, bakpulver mjölk och vanilj. Dela smeten i två delar och färga den ena blå och den andra rosa, eller de färger du nu har lust med. Häll upp den ena smeten i muffinsformar och klicka i den andra i mitten så att du får tvåfärgade muffins. Grädda på 200 grader i 10 - 12 minuter. Blanda florsocker och citronsaft så du får en lagom fast glasyr, färga den med karamellfärg. Låt muffinsen svalna innan du lägger på glasyren


Min karamellfärg är köpt i en vanlig matvaruaffär i USA. Men vill du ha roligare färger än gul, röd och grön vilket är det som bjuds i våra affärer så finns roliga färger att köpa på till exempel Gray's American foodstore.

2007-08-24

Chokladmuffins med vit topp.


Det har varit väldigt tyst här på bloggen ett tag och jag ber om ursäkt för det. Men jag har en bra anledning, jag är nämligen inte hemma i mitt mysiga kök, utan i Oslo på jobb. Här är det dess värre spartanskt boende som gäller och den enda "matlagning" jag vågat mig på i det gemensamma (och rätt så sunkiga) köket är att koka pasta till lite pesto. Så just nu skulle jag göra vad som helst för något hemlagat. Här är i alla fall ett recept på några ganska lyckade muffins jag gjorde innan jag åkte. Jag gräddade nog mina lite länge kanske med lite kortare tid blir de nog lite kladdiga och säkert godare.

Chokladmuffins med vit topp
ca 15 st

2 ägg
3 äggvitor
3 dl socker
3 dl mjöl
1 msk vaniljextrakt
150 g smör
100 g mörk choklad
3/4 dl kakao
vit choklad
citron

Vispa äggvitor, ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, vaniljextrakt och kakao. Smält smöret, bryt den mörka chokladen i bitar och lägg den i smöret så den smälter. Rör ner chokladsmörblandningen i smeten och blanda till en jämn smet. Fördela smeten i muffins formar och grädda ca 20 minuter (eller kortare så blir de lite kladdiga inuti  på 200 grader. Låt muffinsen svalna lite. Smällt den vita chokladen och sätt till några droppar citron. Doppa muffinsen i den smälta chokladen så att de får en vit topp.

2007-08-17

Västerbottenpaj



Förra helgen var vi bjudna på kräftskiva hos Anne och Per. Det var ett hejdundrande partaj med god mat och gott sällskap. Anne hade bakat ett jättegott bröd med dill i och bjöd på kräftor med egen lag. Martin hade med snaps som han smaksatt med jordgubbar och citron, den var väldigt uppskattad. Jag hade med mig två västerbottenostpajer som passar toppen till kräftor.

Västerbottenpaj

Deg:
3 dl vetemjöl
175 g smör
0.5 dl kallt vatten

Fyllning:
3 st ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven västerbottenost (gärna lite mer..)
1 nypa cayennepeppar

Blanda mjölet och smöret till en grynig massa, sätt till vattnet lite i taget och arbeta till en slät deg. Tryck ut i en pajform och ställ kallt i ca 60 minuter. Vispa ägg och grädde. Sätt till osten och cayennepeppar. Fyll pajskalet och grädda på 180 grader i ca 25 minuter, tills pajen fått fin färg. Pajen är god både kall och varm och smakar utmärkt tillsammans med romsås, rökt lax eller kräftor.

2007-08-11

Rabarber paj


Receptet på den här vackra och goda pajen med rabarber och ananas kommer från Dagmar, A cat in the kitchen . Hon skrev om den här pajen i november, och sedan dess har jag varit sugen på att prova. Men var kan man hitta rabarber mitt i vintern? Inte i min Konsum i alla fall. Men nu när det är sommar och gott om rabarber så har jag tagit chansen. Wow, vilken paj! Kombinationen rabarber och ananas är fantastisk, tack Dagmar för ett toppen recept.
Dagmars original recept var på engelska så jag postar min översättning till svenska för den som föredrar det, jag använde krossad ananas i stället för ringar som i orginalet och det gick bara fint.

Rabarber och ananaspaj


Deg:
5 1/2 dl vetemjöl
200 g smör
6 msk florsocker
ca 3 msk vatten

Fyllning:
450g rabarber
250g krossad ananas
ca 1dl vetemjöl
2 1/2 dl florsocker

Blanda mjöl, socker, florsocker och smör så att det blir en smulig deg, sätt till vattnet lite i taget och blanda tills det blir en fin slät deg. Pressa ut degen i en form med löstagbar kant, men spara lite av degen i kylen till att göra ett lock av. Låt degen vila i kylen en stund. Grädda pajskalet på 200 grader i 10 minuter. Förbered fyllningen. Skölj, och skala rabarbern. Skär rabarbern i små bitar. Blanda rabarber, ananas, vetemjöl och florsocker. Häll fyllningen i det gräddade pajskalet, kavla och skär tunna band av den kvarvarande degen och lägg den som ett lock på pajen. Grädda på 175 grader i ytterligare 40-50 minuter i nedre delen av ugnen. Servera pajen med vaniljsås eller glass.

2007-08-10

Nolia mässan



I tisdags så hade vi en heldag på Noliamässan. Varmt och soligt var det och massor att titta på, man kan nog köpa det mesta på Nolia, i alla fall allt från Husvagnar och röjsågar till fönsterputs och renkorv. Jag shoppade en hel del grejer bland annat en orange lurvig mössa med öron, så nu längtar jag till vintern :) Jag gjorde lite mat relaterad shopping också, fast det fanns mycket gott att smaka som jag gärna hade tagit med hem men nån hejd får det väll vara på hur mycket mat man ska frakta 60 mil. Jag köpte i alla fall två sorters marmelad, morot och blåbär med punch, båda är underbart goda. På köpet fick jag en god flaska hallonsaft som vi provade i dag till frukost, ja vi missade att handla i går när vi kom hem. Dessutom så köpte jag älgsalami som jag inte hunnit smaka ännu, så jag får återkomma med betyg senare.

2007-08-05

Het pastasallad med skinka


Tidigare i veckan så rörde vi i ihop en "å vad ska vi äta, vi tar det som finns i skåpet"-sallad som blev toppen god. Inspirationskällan var en sallad med skinka och matvete som Per bjudit oss på till lunch då vi förra måndagen (tror jag *senil*) varit och tränat med Anne. Vi hade också tänkt oss att ha matvete i men eftersom jag misslyckats att köpa rätt sak två gånger (nån som vet nått gott man kan göra med durumvete?), så fick det bli pasta och det blev gott det med. Tyvärr inga exakta mängder vi använde det som fanns.

Het pastasallad med skinka


1 grönt äpple skuret i tärningar
1 röd lök, strimlad
8 st körsbärs tomater, delade i fjärdedelar
en näve sockerärtor, skurna i mindre bitar
en bit gurka, skuren i tärningar
Ost, skuren i tärningar
Skinka, strimlad
Pasta

Dressing:
crème fraiche
chili
koriander
cayenne peppar
salt

Blanda ingredienserna till dressingen och mixa ordentligt. Koka pastan låt den svalna och blanda med lite olivolja om du vill. Blanda pastan med resten av salladen i en skål och häll på dressingen, mixa och servera.

2007-08-01

Chokladfondue



En arbetskamrat tipsade mig i våras om en fondue restaurang som heter Boden . Jag har tyvärr ännu inte lyckats ta mig dit men snart kanske. Hon berättade i alla fall om den chokladfondue med Toblerone som provat och den beskrivningen etsades fast i mitt huvud, för den lät himmelsk. Så i avsaknad av den äkta varan så testade jag på att göra en egen chokladfondue, och den var underbart god. Så den kommer jag definitivt att göra igen. Det var dock lite svårt att få chokladröran att hålla en jämn temperatur under tiden, det kan iof berot på min lilla fondue gryta, men om man inte rörde om rätt ofta blev den kall och stel i kanten och för varm gränsfall på bränd i mitten.

Chokladfondue
Räcker till 4 hungriga eller fler inte fullt så hungriga.

300g Toblerone
1/2 dl vispgrädde
2 msk cognac (jag använde Grönstedts)
Jordgubbar
Annanas
Kiwi
Physalis
Marshmallows

Skölj och skär frukten i lämpligt stora bitar. Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i grädden till en slät massa. Häll i cognac och rör om. Häll upp i en fonduegryta med en värmekälla under. Doppa frukt och Marshmallows i chokladen. Njut!